"Aș vrea să merg la sală, dar nu am bani, timp, experiență etc." Ți-ai zis toate astea de multe ori și probabil le-ai auzit și de la cei din jur. Avem antidot pentru fiecare dintre ele.
1. Nu am timp
Toți avem un job mai mult sau mai puțin solicitant, dar măcar o dată la câteva zile se eliberează o oră în care poți să faci puțină mișcare. Unde mai pui că există și weekenduri. Cum nu ești singurul care are această problemă, multe săli de sport și-au modificat programul. Așa că poți merge la sală de la 6 dimineața până în miez de noapte (23:00-24:00). Avantajul principal al antrenamentelor scurte este că te vor revigora, ceea ce îți va crește randamentul la birou.
2. Nu am bani
Chiar dacă banii pot fi o problemă reală, nu uita că investiția în propriul corp este cea mai bună soluție pentru sănătatea ta pe termen lung. Ține un jurnal al cheltuielilor și observă care sunt cu adevărat necesare și cu ce mai poți jongla, astfel încât să faci cele mai bune alegeri pentru corpul tău. Vei vedea că odată ce programul de exerciții va căpăta o regularitate, atitudinea ți se va schimba și vei găsi mai ușor soluții salvatoare. Însă, dacă nu poți găsi o variantă pentru a plăti abonamentul la o sală de sport, măcar începe cu mișcare în aer liber.
3. Mersul la sală mi se pare plictisitor
Sportul nu se rezumă la "tras de fiare". Poți alege orice fel de activitate care te atrage: înot, Zumba, Yoga sau Pilates sau poate un antrenament de tip combat ori cu greutatea corpului. Până la urmă pentru fiecare se găsește o activitate sportivă care i se potrivește personalității și nevoilor de moment.
4. Nu mă simt motivat să merg
La început, ia un prieten cu tine – vei merge măcar de jenă, ca să nu faci impresie proastă. Apoi, odată ce te va prinde "microbul" sportului, nu vei mai avea nevoie de susținerea altcuiva pentru a face mișcare. O altă soluție ar fi să îți iei un antrenor personal. Având programe concepute special pentru nivelul tău de pregătire și în funcție de nevoile tale, dar mai ales fiind o oră ținută doar pentru tine, îți va fi mai greu să anulezi ședința.
5. Nu văd nicio schimbare
Dacă vrei să faci sport pentru a pierde în două săptămâni de antrenament tot ce ai acumulat în ani, nu e chiar un motiv realist și nici sănătos. Corpul tău are nevoie de timp pentru transformare, ceea ce înseamnă că poate dura până la 12 săptămâni ca să te bucuri de primele schimbări vizibile.
6. Mi-e rușine cu greutatea mea
La sală vei întâlni persoane extrem de diferite – cei definiți care fac asta de ani de zile, cei care vor să piardă kilogramele în plus, cei care fac sport doar ca să se simtă bine, iar lista poate continua. Nu toată lumea are sau își dorește un corp de model. Însă preocuparea pentru corpul și starea ta de sănătate trebuie să fie o prioritate.
7. Sunt suficient de slab
Chiar dacă nu ai grija kilogramelor în plus, nu înseamnă că sportul nu este pentru tine. Dacă faci exerciții în mod regulat, vei avea mai multă forță, rezistență și energie pentru efortul de zi cu zi și un somn mai liniștit noaptea. De asemenea, mișcarea este o formă excelentă de relaxare, reducând riscul de depresie și anxietate.