Este timpul să acorzi o prioritate sănătății mentale, întrucât stă la baza acțiunilor noastre și ne poate afecta fiecare aspect al vieții. De aceea, este important să valorifici bunăstarea mentală, deoarece te va ajuta să reduci stările de anxietate și să îți sporești încrederea în tine. Aplicând aceste 7 obiceiuri în rutina ta zilnică te poate ajuta să ameliorezi anxietatea în mod natural, fară medicamente și fară terapie. Cu alte cuvinte te va ajuta să îți îmbunătățești calitatea vieții.
Relaxează-te
Controlează modul în care răspunzi la factorii stresori prin implementarea tehnicilor de relaxare în rutina zilnică. Meditația este o modalitate eficientă de a te relaxa, deoarece te poate ajuta să atingi o stare de calm, să diminuezi stresul și să îți îmbunătățești starea de spirit. Unii oameni folosesc chiar și muzica pentru a-i ghida în sesiunile de meditație. Dacă meditația nu este genul tău, respirația profundă, sesiunile de Yoga sau înotul, pot fi de asemenea tehnici de relaxare eficiente. Indiferent de modul în care alegi să te relaxezi, este important să faci din asta un obicei.
Practică recunoștința
Includerea recunoștinței este o modalitate de a crea o perspectivă pozitivă asupra vieții tale. Mai mult decât atât, are beneficii tangibile pentru sănătatea ta mintală inclusiv diminuarea simptomelor de depresie și îmbunătățirea stării tale de spirit. Recunoștința este un concept simplu, dar uneori poate fi dificil să devină un obicei. În 2023, fă-ți timp pentru auto-reflecție și împărtășește-ți recunoștința față de cei din jurul tău.
Valorifică interacțiunea socială
Petrecerea timpului cu alte persoane este uneori exact ce avem nevoie pentru a ne îmbunătăți starea de spirit sau pentru a ne schimba perspectiva asupra lucrurilor. Facându-ți timp pentru prieteni sau familie, vei diminua sentimentul de singurătate și vei avea în permanență un sprijiin emoțional. Impunerea limitelor te vor ajuta să eviți stări de epuizare, așadar atunci când simți că o situație devine prea copleșitoare, este în regula să spui „NU” și să amâni planurile atunci când corpul te îndeamnă să o faci.
Ai grijă de sănătatea ta fizică
Sănătatea mentală este direct legată de sănătatea fizică. Cele trei activități principale pe care experții World Class le recomandă sunt exercițiile fizice, somnul și alimentația sănătoasă.
Exerciții fizice: A fi activ este o altă modalitate de a-ți spori starea de bine și de a-ți construi un sistem imunitar puternic. Un program regulat de antrenament te ajută la dezvoltarea fizică și psihică și la menținerea unei greutăți corporale optime. Indiferent ce formă de mișcare alegi, clase de group fitness, antrenament în sală, înot, cycling sau plimbări regulate, sportul îți îmbunătățește sănătatea mentală.
Somnul: starea ta de sănătate este este influențată de calitatea somnului. Dacă nu dormi suficient, creierul nu se odihnește și nici nu se recuperează. Privarea de somn te poate împiedica să faci față stresului și să îți reglezi dezechilibrele emoționale.
Alimentație și hidratare: A-i oferi corpului tău nutrienții și hidratarea de care are nevoie pentru a funcționa este o altă parte esențială a sănătății mentale. În plus față de o alimentație echilibrată, încearcă să adaugi în dieta ta alimente care stimulează fericirea și asigură-te că ai un nivel optim de hidratare.
Monitorizează timpul petrecut pe social media
Folosim telefonul în cea mai mare parte a timpului, ne menține conectați cu lumea exterioară prin intermediul apelurilor, a mesajelor și a rețelelor de socializare. Orele petrecute pe canalele de social media, comparându-ne cu standardele de perfecțiune pe care le vedem, pot avea un impact serios asupra viziunii noastre de sine și ne poate afecta sănătatea mentală. Utilizarea constantă a canalelor de social media a fost legată de agravarea simptomelor de anxietate și depresie, de sentimente de inadecvare și de obiceiuri de somn nesănătoase. Poți folosi social media într-un mod care să nu îți afecteze sănătatea mintală.
- Să-ți impui o limită a timpului pe care îl petreci pe rețelele de socializare.
- Nu începe și nu încheia ziua cu social media.
- Folosește timpul pe care obișnuiai să-l petreci pe social media pentru a face activități care îți aduc bucurie și relaxare.
Folosește un jurnal pentru a-ți exprima gândurile
Jurnalul este un instrument puternic pentru a face față tulburărilor de sănătate mintală, prin prelucrarea emoțiilor și canalizarea gândurilor. Un studiu din 2018 a constatat că scrierea într-un jurnal timp de 15-minute în fiecare zi a redus semnificativ stresul și sentimentele de anxietate. Nu există un mod corect sau greșit de a folosi un jurnal. Mulți oameni scriu zilnic, alții pot scrie doar atunci când sunt stresați sau când au nevoie să rezolve ceva. Indiferent de modul în care îl folosești, jurnalul este o modalitate prin care îți poți urmări progresul.
Râzi
Uneori, râsul este cel mai bun medicament. Atunci când te simți stresat sau deprimat, încearcă să faci lucruri care te vor amuza pentru a reduce anxietatea și stresul. Poți urmări emisiunea TV sau filmul preferat pentru a-ți stimula starea de spirit. Găsește sursa care îți aduce bucurie și stare de bine în interiorul tău. Cântă în timp ce faci duș sau dansează în timp ce faci curățenie în casă. Dansul reduce cortizolul, hormonul stresului, din organism. Îmbunătățirea sănătății tale mentale este o călătorie, nu se întâmplă peste noapte. Poți face schimbări de durată privind bunăstarea ta prin adăugarea acestor obiceiuri în rutina ta.