La fel ca în cazul unei diete sănătoase, exercițiile fizice contribuie la o bună stare de sănătate și, prin urmare, mențin sănătatea sistemului imunitar. În plus, exercițiile fizice contribuie direct la sănătatea imunității prin susținerea unei circulații bune care permite celulelor și substanțelor din sistemul imunitar să circule liber în organism și să funcționeze eficient.
Somnul, alimentele verzi, apa și alte câteva elemente similare te vor ajuta să nu intri în clubul celor care strănută. Ajută-ți sistemul imunitar și el te va ajuta să fii sănătos tot anul.
- Petrece mai mult timp la soare
Razele solare ne sunt benefice atât pe plan fizic, cât și emoțional, dar prea mult sau prea puțin soare poate avea un impact negativ asupra noastră, deci este vital să înțelegem care este cantitatea potrivită pentru a rămâne sănătoși.
Vitamina D joacă un rol important în sănătatea organismului: ajută sistemul imunitar să lupte cu boli ușoare (răceală, gripă) sau grave (tuberculoză, scleroză multiplă, diabetul de tip 1, boli autoimune); menține sănătatea osoasă (promovând absorbția de calciu și fosfor); te poate proteja de cancer și boli de inimă.
- Renunță la mâncarea procesată
Este important să scăpam de alimentele procesate, întrucât ele conțin o mulțime de ingrediente care sunt dăunătoare pentru sănătatea noastră.
Corpul tău se străduiește mai tare să contracareze efectele inflamatorii provocate de mâncărurile cu zahar adăugat, alimentele semi-preparate și așa mai departe. Dă-i o mână de ajutor și hrănește-l cu produse cât mai naturale.
- Fă sport
Nu este un secret faptul să sportul chiar te ajută să ai o viață sănătoasă. Iar sistemul imunitar devine mai puternic atunci când faci mișcare, lăsându-ți plămânii să respire corect și sângele să circule mai bine.
Practicarea regulată a exercițiilor fizice reprezintă un important pilon al stilului sănătos de viață. Exercițiile fizice îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară, scad tensiunea arterială, ajută la controlul greutății corporale.
- Go Green!
Nu uita de sucurile naturale, pe care ți le poți face și acasă foarte ușor. Nutriţioniştii recomandă consumul zilnic de suc verde, pe stomacul gol, cu cel puţin o oră înainte de masă. Cu 1 litru de suc proaspăt îţi asiguri doza zilnică recomandată de fructe şi legume. Concentrează-te pe spanac, frunze de sfeclă roşie, varză kale, broccoli – cu cât legumele sunt mai închise la culoare, cu atât sunt mai bogate în nutrienţi!
- Evită antibioticele
Antibioticele nu se împacă foarte bine cu sistemul tău imunitar și nu este o soluție să apelezi la ele prea ușor. Și, mai ales, nu le lua fără sfatul medicului tău.
- Bea apă
Cea mai simplă regulă pentru o viață sănătoasă este adesea uitată – și anume să bei suficientă apă. Consumul de apă ajută la dezvoltarea sistemului imunitar, ceea ce se poate dovedi extrem de important în orice sezon. Deși vara pierzi cel mai ușor apă din organism, este important să te hidratezi indiferent de anotimp.
- Dormi cel puțin 7 ore pe noapte
Un somn împlinit îți oferă mai multă energie și te predispune automat la o stare de bine. În timpul somnului de înaltă calitate, corpul tău restabilește multe funcții pe care le solicită în timpul zilei, cum ar fi reglarea temperaturii, un sistem imunitar puternic, echilibrul hormonal și o bună poftă de mâncare. Toți acești factori îți influențează nivelul de energie.
Dacă nu dormi bine sau suficient, atunci corpul tău va rata autovindecarea de care are nevoie în fiecare noapte. S-a demonstrat faptul că suntem mai expuși bolilor atunci când nu avem parte de suficientă odihnă.