Orice mămică în devenire are o mulțime de dileme legate de schimbările prin care trece. Dr. Narcisa Puescu și Cornelia Condeescu, antrenor personal World Class, ne-au ajutat să găsim toate răspunsurile.
1. Ce exerciții sunt interzise în timpul sarcinii?
Cornelia Condeescu, antrenor personal Health Academy Timișoara, îți sugerează să eviți să folosești greutățile mari în programul de exerciții, cu atât mai mult cu cât te apropii de momentul nașterii. Iar dacă te gândeai la cardio, mai bine ar fi să îl înlocuiești cu un alt tip de antrenament, care să nu crească frecvența cardiacă.
2. Există exerciții fizice care fac bine sarcinii?
„Exercitiul fizic, în general, are beneficii în acest sens”, spune Cornelia. Ea îți recomandă exercițiile de respirație de tip yoga și pilates.
3. Este normal să am părul mai des în timpul sarcinii?
„Progesteronul și numeroasele grupe de factori de creștere cu niveluri mult ridicate în timpul sarcinii față de normal pot determina acccentuarea pilozității atât în zona capului, cât și la nivel toracic și facial. Acestea din urmă vor dispărea dupa naștere”, asigură dr. Narcisa Puescu, medic de familie.
4. Pot sta în locuri unde se fumează?
„Fumatul pasiv contribuie substanțial la apariția astmului bronșic și al rinitei alergice la copii, în special la cei născuți din mame fumătoare. Substanțele din fumul de tigară străbat bariera feto-placentară, astfel că și fătul «fumează» odată cu mama”, explică dr. Narcisa Puescu. Dacă fumezi sau ești expusă îndelung fumului de țigară, bebelușul tău poate avea o greutate mai mică la naștere, dificultăți respiratorii ori anomalii cardiace.
5. Pot să port lentile de contact pe durata sarcinii?
„Sarcina modifică pH-ul tuturor secrețiilor ale organismului, apărând o predispoziție pentru infecții oculare”, spune medicul de familie. Astfel, deși nu este înterzis să porți lentile de contact, trebuie să ai grijă în privința condițiilor în care le păstrezi și la schimbările din organismul tău.
6. E OK să port tocuri?
Nimic nu te împiedică să porți tocuri, dar s-ar putea să nu fie cea mai comodă alegere. „În sarcină se schimbă centrul de greutate și se accentuează lordoza lombară, ceea ce presupune un efort suplimentar pentru musculatura paravertebrală și cea a membrelor inferioare”, explică dr. Puescu. Altfel spus, nu te vei simți la fel de sigură mergând pe tocuri, iar riscul unei căzături care să afecteze și fătul crește. Așa că cel mai bine ar fi să alegi o înălțime mai mică pentru ele sau chiar să renunți definitiv la tocuri pe măsură ce sarcina avansează.