Sunt mici, plini de vitamine și simplu de consumat. Îți spunem ce beneficii au și cum să îi crești acasă.
Germeni de lucernă
Dacă ai anemie, lipsă de calciu sau un nivel prea mare de colesterol, ia-ți cât mai repede germeni de lucernă. Tot ei echilibrează glicemia și reduc simptomele ulcerului. Partea bună este că nu îți vor strica gustul salatelor cu nimic, fiind crocanți și foarte mărunți.
Cum îi creşti acasă: lasă-i în apă o jumătate de zi, apoi mută-i într-un pahar găurit şi udă-i de trei ori pe zi, timp de trei zile. În partea a treia a creşterii lor, pune-i pe o tavă, o sită sau un prosop. Ține-i acolo timp de trei zile şi pune-le apă tot de trei ori pe zi.
Germeni de schinduf
Conţin o cantitate foarte mare de lecitină, substanță care regenerează activitatea celulelor cerebrale şi ajută memoria. În plus, pe termen lung, aceşti germeni te ajută să ţii sub control şi eventualele atacuri de panică, fiind utili în activitatea cerebrală.
Cum îi creşti acasă: la fel ca pe cei de lucernă.
Germeni de linte
Aceștia sunt perfecţi pentru un sistem digestiv bun. În plus, cresc nivelul de fier din sânge, ceea ce pe timpul iernii îți va asigura o imunitate crescută.
Cum îi creşti acasă: lasă-i în apă, timp de o zi, apoi pregăteşte-i pentru încolţire. Pune-i într-un vas curat şi udă-i de două ori pe zi, timp de două zile.
Germeni de mazăre
Destul de asemănători în proprietăţi cu cei de linte, germenii de mazăre au foarte multe fibre şi te vor ajuta să ai o digestie sănătoasă. Foloseşte-i în orice tip de mâncare, deoarece nu au un gust foarte înţepător.
Cum îi creşti acasă: lasă-i la înmuiat o zi, apoi, după ce îi pui la încolţit, udă-i, de câte două ori pe zi, timp de două zile.
Germeni de grâu
Aceşti germeni sunt numai buni pentru o perioadă de detoxifiere, în care vrei să îţi cureţi ficatul de reziduuri şi să capeţi o doză în plus de energie, datorită fierului şi a vitaminelor precum B1 şi B6 conţinute. Germenii de grâu au şi un puternic efect antiinflamator şi antibacterian.
Cum îi creşti acasă: ca să pui grâu la încolţit, trebuie să îl laşi într-un vas, într-un mediu umed, luminos şi călduros. Udă-l de trei ori pe zi, timp de trei zile.
Germeni de muștar
Sunt plini de vitamine (A, B1, B2, B12, C), dar şi minerale sau enzime, care îmbunătățesc digestia. Acum, în prag de iarnă, te vor ajuta să îţi întăreşti sistemul imunitar şi să nu răceşti prea uşor din cauza schimbărilor de temperatură.
Cum îi creşti acasă: pune seminţele la macerat, timp de o noapte, apoi scurge-le, clăteşte-le și lasă-le la încolţit. Odată obținuți lăstarii, udă-i de două ori pe zi şi ferește-i de lumină prea puternică. După patru zile ar trebui ca germenii să fie numai buni de folosit.
Atenţie! Deși sunt benefici pentru organism, consumați zilnic, germenii cresc pofta de mâncare.