Este trendul generației noastre să fim înconjurați de colegi, prieteni, cunoscuți interesați de un mod de viață sănătos. Fie că țin evidența caloriilor zilnice, fie că se antrenează pentru triatlon sau au transformat perioada pandemiei într-o incursiune către cunoașterea de sine și latura spirituală – sunt persoane care fac demersuri active pentru a se menține sănătoși. Asistăm la un fenomen binevenit și deși uneori simțim presiunea că nu facem suficient de mult ca și cei din jur pentru sănătatea noastră, ne dorim în mod conștient să fim sănătoși. Este minunat că putem trăi aceste vremuri, că accesul la informația corectă este la îndemână oricui și suntem doar la un click distanță de a ne decide să schimbăm traiectoria vieții noastre.
Mama mea, care are 65 ani, îmi povestea zilele trecute că în urmă cu 25 ani în România nu vorbea nimeni despre calitatea mâncării sau despre coeficientul caloric al alimentelor – se știa doar că dacă mănânci mult, te îngrași și dacă mănânci frugal, rămâi slab. Iar dacă vedeai pe cineva că aleargă pe stradă, te întrebai inevitabil unde se grăbește. Acum știm că nu contează doar cantitatea pe care o mâncăm , cât mai ales calitatea ei și modul ei de preparare. Și mai mult decât orice, astăzi știm că activitatea fizică consecventă modelează corpul și ne oferă sentimentul de apreciere personală.
M-am gândit să enumăr câteva principii de bază, care din perspectiva mea de medic cardiolog, ne ajută să găsim un echilibru în viață, beyond work, și să avem un lifestyle sănătos:
- Dieta de tip mediteranean: este demonstrat printr-un studiu pe un lot foarte mare de persoane, că alimentele incluse în acest tip de dietă scad incidența bolilor cardiace de tipul infarctului miocardic. Nu există o definiție a dietei de tip mediteranean, dar în mod generic, când ne referim la această dietă, includem peștele, roșiile și sosurile derivate din acestea, măslinele și uleiul de măsline, migdalele, nucile dar și paharul zilnic de vin roșu, atât de bogat în polifenoli.
- Mișcare zilnică(regulată) – consecvența este elementul cel mai important al unui lifestyle sănătos. Sigur că venirea verii sau apropierea concediului sunt criterii care ne cresc motivația pe termen scurt, cu toții încercăm să etalăm o condiție fizică care să stârnească admirație. Însă, din punct de vedere al sănătății, planurile pe termen lung sunt cele care contează. Iar exercițiul fizic de 3-4 ori pe săptămâna, cu o durata de până la o ora, practicând sporturi de tip aerob cum sunt pilatesul, yoga, jogging sunt cele care ne ajută să ne creștem capacitatea de efort dar și să activăm metabolismul bazal, iar funcția hemodinamică este îmbunătățită.
- Controlul greutății – supraponderalitatea este o problema frecvența în rândul adulților din România. Excesul de greutate este un factor de risc cunoscut pentru bolile cardiace dar și pentru alte boli cum ar fi diabetul zaharat sau sindromul de apnee în somn și este cunoscut că morbiditatea este crescută în rândul pacienților obezi, aceștia necesitând frecvent asistență medicală sau chiar internare în spital. Este mult mai ușor să menținem o greutate corporală normală decât să ținem cure de slăbire nesfârșite, frustrante și de multe ori inutile. Cu alte cuvinte, este important să ne educăm comportamentul alimentar, astfel încât să nu ajungem în situația de a fi supraponderali. Mese mici, frugale, evitarea exceselor de dulciuri sau făinoase, evitarea mâncatului compulsiv cu mese bogate în grăsimi și abținerea de la alimente de tip junk-food sunt câteva tricks-uri ca să avem control asupra greutății noastre.
- Somnul odihnitor, cu o durata de aproximativ 8 ore pe noapte este un element cheie pentru a putea funcționa la parametri optimi o durata lungă de timp. Câteva exemple de care ne putem folosi pentru a ne asigura o perioada suficientă de odihnă sunt: aerisirea dormitorului cu jumătate de ora înainte de culcare, muzică liniștitoare sau un masaj de relaxare înainte de a ne baga în pat și cu siguranță, evitarea televizorului și a telefonului mobil în dormitor.
- Relațiile sociale – cel mai mare studiu de antropologie, desfășurat pe o perioada de 75 ani, a demonstrat că rețeta fericirii și a sentimentului de împlinire personală nu este dată nici de situația financiară, nici de succesul în carieră. Printre concluziile acestui studiu se numără și aceea care afirmă că, o viață fericită este definită prin relații autentice, stabile și profunde cu persoanele din jurul nostru, cum ar fi copiii, părinții sau partenereul de viață.
Articol redactat de dr. Monica Trofin, Medic Cardiolog si #BeHealthyAmbassador World Class Romania.