Expune-te cu moderaţie la razele lui, iar corpul tău îţi va mulţumi. Iată de ce:
1. Te ajută să dormi mai bine
Atunci când razele soarelui îți ating ochii, nervul optic trimite un mesaj către glanda din creier care produce melatonină (hormonul care te ajută să dormi), iar aceasta menţine scăzut nivelul de melatonină până când soarele dispare. Cu alte cuvinte, expune-te la soare ziua şi vei dormi mai bine noaptea, deoarece atunci când corpul nu secretă suficientă melatonină pe timp de noapte, nu ai parte de un somn prea odihnitor.
2. Îţi întăreşte sistemul imunitar
Vara nu te îmbolnăvești la fel de ușor pe cât o faci iarna, iar motivul nu e doar diferenţa de temperatură. Secretul stă în cantitatea de limfocite. Aceste celulele albe ale organismului tău, responsabile cu rezistenţa sistemului tău imunitar, se înmulțesc atunci când stai la soare.
3. Te scapă de stările depresive
Razele soarelui îţi ajută mintea să își echilibreze nivelul de „antidepresive”. Mai exact, în zilele însorite, creierul tău produce mai multă serotonină (hormonal responsabil cu buna dispoziție) decât în zilele mohorâte.
4. Îţi creşte rezistenţa oaselor
Știi că, pentru o absorbție mai bună a calciului, ai nevoie de vitamina D, pe care organismul o produce în urma expunerii la soare (sau i-o poţi furniza din suplimente). Dar, mai important decât atât, studiile arată că există o legătură foarte strânsă între vitamina D3 (așa cum este transformată în organism) și rezistența oaselor, iar un nivel optim al acesteia reduce riscul de fracturi sau de osteoporoză.
5. Îţi menţine pielea sănătoasă
Dacă stai la soare te protejezi împotriva cancerului de piele – oricât de ciudat ar suna, este adevărat. Asta pentru că o expunere constantă şi moderată (între orele recomandate de medici şi cu factor de protecţie pe piele) îţi face pielea mai rezistentă la razele soarelui şi astfel nu va mai fi agresată la prima ieșire la plajă. În urma unui experiment efectuat pe un grup de muncitori care lucrau într-un mediu extern și alții, care stătea în birou, s-a observat că pielea celor din primul grup era mult mai sănătoasă.