Starea de sănătate a coloanei vertebrale condiționează starea de bine a întregului organism. Statisticile arată că în jur de 70-80% din populație a suferit cel puțin o dată în viață de o afecțiune a coloanei vertebrale, în timp ce pentru unii este o problemă cronică. De cele mai multe ori, durerile de spate sunt rezultatul unor obiceiuri nesănătoase sau al unui stil de viaţă sedentar. Iată care sunt metodele optime care îți asigură o sănătate mai bună a coloanei vertebrale și care îți pot îmbunătăți calitatea vieții:
Cum funcționează coloana vertebrală?
Sănătatea coloanei vertebrale este crucială, deoarece aceasta controlează funcțiile vitale ale organismului. Coloana vertebrală ne ajută să ne menținem postura verticală, protejează măduva spinării și rădăcinile nervoase, ne ajută să ne mișcăm și să ne îndeplinim sarcinile zilnice. Fără o coloană vertebrală sănătoasă, activitățile de zi cu zi, cum ar fi mersul pe jos, ridicatul, aplecatul, săritul, alergatul, ar putea deveni extrem de dificile.
Un core puternic poate stabiliza coloana vertebrală și ajuta să îți menții spatele inferior sănătos și fară dureri. Mușchii și ligamentele care înconjoară coloana vertebrală pot slăbi odată cu vârsta sau în urma unei accidentări, ceea ce poate face ca mișcările precum răsucirea, întinderea și îndoirea să fie dificile.
Cele mai cunoscute afecțiuni ale coloanei vertebrale sunt:
- afecțiuni degenerative
- hernie de disc, discopatie
- afecțiuni musculare
- afecțiuni ortopedice
- afecțiuni reumatologice
- contractură musculară
- scolioză, cifoză
- spondilita anchilozantă
O simplă schimbare a stilului de viață și a obiceiurilor alimentare pot ajuta la menținerea unei bune sănătăți a coloanei vertebrale. O dietă echilibrată, cu o cantitate corectă de vitamine și nutrienți, ajută la menținerea sănătății noastre generale. Vitamina D3, calciul și magneziul sunt unele dintre substanțele nutritive esențiale pentru oase și mușchi. Consumul de apă ajută la menținerea electricității țesuturilor moi și ajută la menținerea înălțimii discurilor.
1. Asigură-te că ai o postură bună de somn
Pentru a te bucura de un somn calitativ, ai nevoie de o saltea și de perne care să permită coloanei tale vertebrale să se odihnească într-un mod susținut și confortabil.
Majoritatea dintre noi au tendința de a dormi pe o parte, pe burtă sau pe spate. Dacă obișnuiești să dormi pe burtă, este recomandat să ai o pernă între picioare, astfel încât să se mențină poziția laterală.
Pentru cei care dorm într-o parte, înălțimea pernei trebuie să acopere gâtul până la lungimea umerilor, evitând astfel îndoirea gâtului. Pentru cei care dorm pe spate, ideal este folosirea unei perne mai subțiri.
2. Antrenează-ți zona core pentru a întări mușchii abdominali și cei ai spatelui
Mușchii de bază, localizați în partea inferioară a spatelui și abdomenului trebuie să fie puternici și flexibili pentru a susține coloana vertebrală și a lua presiunea de pe partea inferioară a spatelui.
Din nefericire, pentru majoritatea dintre noi, mușchii de bază sunt rareori folosiți suficient în timpul activităților de zi cu zi. Acești mușchi trebuie să fie tonifiați prin exerciții specifice, țintite. Te poți consulta cu experți World Class în domeniul de health & fitness pentru a afla ce exerciții ar putea fi potrivite pentru tine.
3. Fă exerciții în mod regulat
Persoanele cu dureri de spate se tem adesea de mișcare deoarece au impresia că le poate agrava și mai mult durerea. Yoga și exercițiile fizice mențin mușchii relaxați și cresc flexibilitatea articulațiilor, prin urmare, adoptă un stil de viață activ pentru a a avea o coloană vertebrală sănătoasă.
Activitățile fizice precum alergatul, înotul, dansul sau clasele de group fitness de Body & Mind, mențin, de asemenea, greutatea sub control și ajută mușchii să rămână activi.
4. Bucură-te de beneficiile masajului
Masajul are o serie de beneficii terapeutice, cum ar fi creșterea fluxului sanguin, detensionarea mușchilor încordați și a țesuturilor conjunctive și creșterea senzației de relaxare. Masajul terapeutic de relaxare este adesea folosit pentru a stimula procesul de recuperare prin creșterea stării de bine și reducerea acumulării de tensiune.
5. Evită și limitează timpul de ședere
Perioadele lungi de ședere pot crea sau agrava o afecțiune a spatelui. Mai mult, atunci când stăm la birou și/sau privim la ecranul unui calculator, tendința noastră naturală este să ne aplecăm în față, solicitând și mai mult discurile lombare.
Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să luăm scurte pauze de la programul de lucru şi să oferim spatelui şansa de a se odihni câteva minute, la fiecare oră. Este şi mai bine dacă ne mişcăm puţin pentru a ne mai dezmorţi piciarele şi relaxa musculatura spatelui.
Dacă îți dorești să începi un stil de viață activ sau ai probleme cu coloana vertebrală sau pur și simplu vrei să previi afecțiunile acesteia, testează conceptul de fitness Healthy Spine. În cadrul acestei clase țintim postura cu exerciții ușor de realizat de la prima sesiune. Coloana ta vertebrală va deveni mai puternică și mai funcțională, ceea ce înseamnă că va fi stabilă, cu o capacitate mai mare de mișcare. O echipă de experți World Class te așteptă să te învețe bazele unui stil de viață sănătos și să te inițieze în călătoria ta de fitness.
Articol redactat în colaborare cu Cristian Stamate, instructor de group fitness la World Class România.