Te antrenezi în momentul nepotrivit? Este micul dejun de fapt important? Este posibil ca antrenamentul cu greutăți să ducă la scăderea în greutate? Este mâncarea crudă mai sănătoasă? Chiar ar trebui să faci 10.000 de pași pe zi?
În căutarea unei bune sănătăți și a unei bune forme fizice, sunt șanse să te fi confruntat cu sfaturi contradictorii,recomandări confuze și cercetări nesfârșite care dezvăluie modul în care diferite acțiuni vă afectează sănătatea.
Pentru a vă face viața ușoară, am deslușit unele dintre cele mai frecvente concepții greșite și le-am pus în corespondență cu cele mai recente descoperiri, astfel încât să puteți adopta obiceiuri sănătoase susținute de știință pentru a vă pregăti un viitor luminos.
Mit 1. Antrenamentele de dimineață
Antrenamentele de dimineață sunt cele mai bune, acesta oferind numeroase beneficii, există, de asemenea, multe avantaje care provin din exercițiile fizice efectuate mai târziu în timpul zilei și nicio dovadă științifică credibilă care să demonstreze că un moment este mai bun decât celălalt.
Cercetătorii australieni au descoperit că unele persoane inactive care introduc exerciții fizice după-amiaza, se bucură de mai multe beneficii semnificative pentru sănătate decât cei care fac exerciții dimineața.
Pentru cei mai mulți dintre noi, este recomandat să facem exerciții fizice când ne este cel mai convenabil, pentru a ne asigura că putem fi consecvenți.
Mit 2. Antrenamentul în intervale de intensitate ridicată
HIIT este mai potrivit pentru persoanele tinere și în formă. HIIT este dur, rapid și puternic, un stil de antrenament adesea preferat de cei care fac exerciții fizice în tinerețe și de cei care sunt în formă.
Dar asta nu înseamnă că nu pot beneficia și practicanții de toate vârstele și nivelurile de fitness. Un studiu amplu și îndelungat la care au participat seniori care făceau diferite tipuri de exerciții fizice, a constatat că cei care au făcut două antrenamente HIIT pe săptămână timp de cinci ani, au avut cel mai benefic efect asupra calității vieții și al nivelului de fitness.
O cercetare detaliată, realizată pe sportivi și bărbați sedentari, a indicat că un bărbat în vârstă de 60 de ani poate reduce vârsta biologică cu 20 de ani, doar prin efectuarea unor antrenamente de 20 de minute în regim HIIT. Cercetătorul profesionist în domeniul sportului și al fitnessului, Dr. Jinger Gottschall, avertizează însă, că, indiferent de vârstă, dacă sunteți complet neexperimentat în exercițiile fizice, începerea cu antrenamente HIIT poate fi o idee riscantă. Este mai înțelept să vă familiarizați inițial corpul cu exercițiile fizice o perioadă de 6-12 săptămâni de activități moderate, care includ elemente de forță, cardio și flexibilitate în fiecare săptămână.
Mit 3. Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei
În ciuda faptului că este prezentată ca fiind „cea mai importantă masă a zilei”, mulți oameni aleg acum să sară peste micul dejun, deoarece postul devine tot mai popular. Deși există puține dovezi care să demonstreze care este cea mai înțeleaptă abordare, cercetătorii au descoperit că cei care mănâncă micul dejun sunt susceptibili să consume mai multe calorii în general și să aibă o greutate corporală mai mare (deși chiar și cercetătorii spun că rezultatele ar trebui analizate cu precauție). Fie că mâncați micul dejun sau nu, este o chestiune de preferințe personale.
Micul dejun este o masă care ne permite, de obicei, să ingerăm fibre sub formă de cereale integrale din pâine și cereale, sau fructe și legume.
Același lucru este valabil și pentru proteine, poate sub formă de ouă, lapte sau iaurt. Dacă nu luăm micul dejun, avem cu un mic dejun mai puțin, masă în care să obținem nutriția de care avem nevoie pentru ziua noastră.
Mit 4. O dietă cu alimente crude îți va îmbunătăți sănătatea
Completați-vă dieta cu alimente crude, integrale, neprocesate și vă veți bucura de o mulțime de beneficii pentru sănătate. Dar dacă vă bazați doar pe o dietă crudă ar putea să vă lase fără nutrienți esențiali și astfel poate fi greu să obțineți suficiente proteine, fier și omega-3 dacă vă bazați doar pe alimente crude. De asemenea, merită să rețineți că, doar pentru că un aliment este este crud, fără grâu, fără lactate și fără zahăr, acest lucru nu înseamnă că este un aliment sănătos.
Dulciurile crude pot fi dense din punct de vedere energetic, de obicei pentru că au la bază nuci, miere, fructe uscate și nucă de cocos. De asemenea, acestea pot face ravagii pentru persoanele care suferă de sindromul intestinului iritabil.
Mit 5. Exercițiile fizice transformă grăsimea în masa musculară
Mulți nu înțeleg pe deplin procesul prin care grăsimea este arsă în timpul exercițiilor fizice. Într-un sondaj, s-a constatat că 98% dintre profesioniștii din domeniul sănătății și fitness-ului intervievați nu erau siguri de răspuns. În realitate, grăsimea nu este eliminată direct, ci este transformată în energie sau metabolizată în diferite moduri de către organism, inclusiv prin procese chimice și fizice.
În mod eronat, multe persoane cred că grăsimea este convertită în energie și eliminată sub formă de căldură în timpul exercițiilor fizice. Cu toate acestea, procesul este mai complex: grăsimea este împărțită între dioxid de carbon și apă în corp. Aproximativ 84% din grăsimea pierdută este eliminată sub formă de dioxid de carbon prin respirație, în timp ce restul devine apă, care poate fi eliminată prin transpirație. Astfel, respirația joacă un rol crucial în eliminarea grăsimii din corp în timpul exercițiilor fizice.
Emma Hogan - https://marketing.lesmills.com/media/?mediaId=D5DACBDC-7327-4712-89F8FC620184D393