Chiar dacă ai un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată, de multe ori se întâmplă să nu asimilezi toate substanțele nutritive din alimente, iar privarea organismului de aceste nutrimente să influențeze negativ felul în care funcționezi zi de zi.
Sergiu Sandu, antrenor World Class specializat în nutriție, îți spune mai jos tot ce trebuie să știi despre suplimentele nutritive și despre cum influențează ele randamentul din timpul antrenamentelor.
Ce sunt suplimentele nutritive?
Cu scopul de a completa alimentația noastră de zi cu zi, suplimentele nutritive sunt surse concentrate de nutriemente sau alte substanțe cu efect nutrițional, în principal, sau fiziologic. O alimentaţie echilibrată, formată din toate nutrimentele necesare organismului este, de cele mai multe ori, greu de atins, deoarece necesită timp, mese planificate și diversificare. Pentru obţinerea unor rezultate foarte bune, suplimentele nutritive au un rol foarte important şi pot fi de mare ajutor în echilibrarea dietei. De reținut, însă, rolul lor suplimentar: ele ajută la completarea lipsurilor din alimentaţie şi nu trebuie să înlocuiască mesele principale.
Când este indicat să le iei?
Dacă ești o persoană sportivă sau foarte activă, trebuie să știi că cerinţele nutriţionale ale corpului tău sunt mult mai mari faţă de ale oamenilor sedentari, iar suplimentele nutritive te vor ajuta la reglarea dezechilibrelor din corp.
Efortul fizic presupune un aport mai ridicat de substanţe nutritive faţă de o persoană cu un efort fizic mic, moderat sau deloc. Electroliții se pierd prin transpiraţie în timpul antrenamentelor intense și lungi şi trebuie să fie înlocuiţi pentru a completa stadiul de hidratare al sportivului.
Categorii esențiale pentru nutriția ta
Tipurile de suplimente pentru sportivi diferă de la produs la produs şi sunt grupate în mai multe categorii, în funcție de nevoia pe care o acoperă.
Suplimentele pre-workout, concepute pentru folosirea lor înainte de antrenament, ajută la atingerea unei performanţe sportive mai bune, concentrare sporită, eliminarea oboselii, recuperare mai rapidă între exerciţii, o capacitate mai bună de efort a muşchilor.
Suplimentele post-workout ajută la creşterea masei musculare și recuperarea după efort, având la bază proteine şi carbohidraţi. Deoarece nivelul de glicogen din muşchi trebuie refăcut, este absolut necesar să consumi carbohidraţi imediat după antrenament.
Proteinele care se descompun în aminoacizi prin hidroliză ajută la crearea noului ţesut muscular (hipertrofie) şi la refacerea fibrelor musculare afectate de antrenament.
Suplimentele nutritive pot fi clasificate în funcție de forma de prezentare.
Există băuturi sportive create special pentru persoanele care depun un efort fizic mărit şi de anduranţă, satisfăcând mai multe nevoi: de hidratare (apă), de energie (calorii) sau de electroliți (sodiu, cloruri și potasiu).
Batoanele proteice pot fi de mare ajutor pentru persoanele care se află în indisponibilitatea de a lua o masa principală sau care sar peste mese, de obicei din lipsa timpului. Ele sunt suplimente nutritive care conţin, în diverse cantităţi, proteine, fibre, grăsimi, minerale şi vitamine.
În cluburile World Class vei găsi, în zona recepției, vitrinele cu produse Grab&Go, din care îți poți alege suplimentul nutritiv de care ai nevoie sau le poți achiziționa de pe wshop.ro.
Fie că alegi o băutură energizantă înainte de antrenament, cum ar fi apa cu vitamine din gama Oshee Sports sau un baton proteic de la Nutramino (furnizorul de batoane proteice numărul 1 în lume), pentru refacerea energiei după efort, ai siguranța că ai la dispoziție produse de cea mai bună calitate, preferate și de sportivii de performanță.
Articol realizat în colaborare cu Sergiu Sandu, antrenor World Class și specialist în nutriție.