Mindfulness înseamnă conștientizarea moment cu moment a gândurilor, emoțiilor, senzațiilor corporale și a mediului înconjurător. Mindfulness înseamnă acceptarea gândurilor și emoțiilor, fără a le judeca și fără a le pune etichete” gând bun”,” gând rău”. Când experimentăm această stare suntem concentrați asupra prezentului, suntem aici și acum, fără a retrăi trecutul și fără a ne imagina viitorul.
Conceptul de mindfulness este un mod de viață, este revenirea la un mod mult mai simplu decât ceea ce ne imaginăm noi că „ar trebui” să ne aducă fericire. De fapt, ceea ce noi facem în viața de zi cu zi este contrar sănătății noastre – trăim rapid, pe pilot automat, fără savoare, și cu mult stres.
Viața este un dar și trebuie să o îngrijim în cel mai bun mod cu putință. Timpul pe care îl avem la dispoziție este limitat și mult prea scurt să-l consumăm pe lucruri neimportante, așadar renunță la lucrurile complicate, inutile și confuze din viața ta și fă ceea ce contează cu adevărat pentru a te simți viu. Practica mindfulness constantă și pe termen lung te ajută să ai o perspectivă mai clară asupra vieții și să faci față mai ușor situațiilor dificile, ceea ce duce la un nivel mai mare de optimism și fericire.
Inspiră-Expiră
Respirația este fluxul care unește corpul cu mintea. În respirație se afla viața însăși. Găsește un loc confortabil, liniștit în care să te așezi sau să te întinzi și începe prin a-ți observa respirația. Întâi respiră normal, apoi încearcă să respiri încet, profund, acum expiră pe gură (sau pe nas, dacă ți se pare mai natural). Alternează respirațiile normale și profunde de câteva ori. Fii atent la modul în care te simți atunci când inhalezi și exhalezi profund. Respirația artificială este adesea resimțită că tensionată, în timp ce respirația profundă produce relaxare.
Acordă atenție simțurilor
Observă frumusețea, ascultă sunetele, simte. O plimbare în parc poate fi un exercițiu de mindfulness…atât timp cât ești prezent în fiecare clipă, observi natura, asculți ciripitul păsărilor, miroși florile care-ți ies în cale, ești atent la corpul tău mișcându-se și ori de câte ori mintea începe să planifice sau să-și amintească de ceva, te întorci în prezent, la simțuri, la corp.
Eliberează-ți mintea
Ia-ți câteva momente pentru a reflecta ceea ce este în interiorul și în jurul tău. Calmarea minții și obținerea liniștii presupune acceptarea emoțiilor, gândurilor, sentimentelor, senzațiilor corporale pe care le simțim. Conștientizarea gândurilor noastre ne face stăpânii propriei minți. Gândurile generează emoții, iar emoțiile generează acțiuni. Gândurile neconștientizate generează emoții necontrolate ce duc la apariția unor acțiuni/comportamente nefericite sau inconștiente sau nu tocmai benefice.
Observă fară a judeca
Oprește-te, respiră adânc de câteva ori, observă ce se întâmplă în jurul tău chiar acum. Nu judeca ceea ce vezi, nu te atașa de dorințe și prejudecăți…îmi place, nu-mi place, aș vrea să fie diferit, doar acceptă ceea ce este.
Bucură-te de natură
Plimbă-te în natură, acordă atenție simțurilor și deschide-ți mintea. Natura face minuni în lupta cu anxietatea şi ajută la eliberarea stresului acumulat. Explorează tot ce este în jurul tău, ascultă sunetele naturii, frunze, păsări, simte vântul şi toate mirosurile din aer.
Mindful eating
Alege fructul tău preferat sau oricare alt fruct pe care îl ai în casă și, pentru câteva secunde, observă-l. Studiază-i culoarea, nuanțele, textura. Vezi dacă are sau nu un miros specific, dacă asociezi mirosul cu ceva anume, o întâmplare, o imagine, o amintire. Apoi mușcă din fruct, studiind fiecare gust în parte. Observă cât de dulce este, dacă este acrișor, cât de moale, ce textură are, dacă îți dă o stare bună. Indicat este să practici acest exercițiu de fiecare dată când mănânci. Vei observa cum gusturile tale se schimbă, vei mânca mai puțin, dar mai conștient.
Iartă-te pe tine însuți
Nu purta cu tine fantome ale trecutului. Fă pace cu oamenii din viața ta, cu poveștile tale de viață, cu trecutul tău, cu tine însuți. Cultivarea iertării de sine este ceva ce nu te-a învățat nimeni să faci și acest tip de iertare este foarte importantă pentru că ea reprezintă primul pas spre iubirea de sine.
Fii recunoscător
Concentrarea pe senzații poate să ne ajute să fim recunoscători – de la mirosul de cozonac din bucătăria bunicii, la mirosul mării sau al ploii de vară, la imagini pe care le surprindem în jur, sau la gusturi de care avem ocazia să ne bucuram. Fiecare dintre simțurile noastre ne oferă zilnic mii de motive să fim recunoscători, trebuie doar să alegem să le acordam atenție.
Rămâi pozitiv
Gândirea pozitivă are ca scop principal vindecarea minții și a întregului organism, iar pentru acest lucru, sentimentele tale trebuie exteriorizate pentru a simți o anumită ușurare, ca și cum ți s-ar fi ridicat o greutate de pe umeri. Când oamenii fac presiune asupra noastră și practic ne consumă toată energia poate fi o adevărată provocare pentru cei care vor să rămână mereu pozitivi.
Fii blând cu tine
Practică acceptarea atunci când devii conștient că ești critic cu tine însuți și cu ceilalți! Acceptă-te așa cum ești, cu bune și rele, cu greșeli și succese și vei reuși, nu poți evolua cu succes dacă nu te ciocnești de obstacole. Fii încrezător, fii perseverent, fii învingător!
Articol redactat în colaborare cu Peter Ambjorn, General Group Fitness Manager World Class România.