Teoretic le știi, practic le uiți sau nu le aplici. Dar ele sunt cele care îți garantează rezultate și care te vor ajuta să te bucuri de acest proces.
1. Fă-ți un control medical
Știm, nu sună a ceva de nutriție, dar este extrem de important pentru schimbarea regimului alimentar. Pe lângă un consult la medicul de familie și analize de sânge, pune pe listă și analize de imagistică (măcar o ecografie abdominală).
2. Alocă timp
O nutriție sănătoasă cere timp: cumpărarea alimentelor potrivite, prepararea rețetelor, dar și timpul pentru a mânca efectiv, după cum îți spuneam și acum ceva vreme. Totuși, după câteva săptămâni, primele două vor fi optimizate și vei face, de fapt, economie de timp față de „sistemul“ tău anarhic de până acum.
3. Fă o lista cu alimentele sănătoase
La început poți mânca oricât, dar să nu te abați de la listă. Cumpără cantități mici din diverse ingrediente și testează rețete până ajungi la formula cu care te simți cel mai bine.
4. Evită extremele
Sună tentant să începi în forță cu o dietă „keto“, „paleo“, „raw-vegan“ sau chiar cu „intermittent fasting“. Totuși, o abordare mai inteligentă este una moderată.
5. Ia-ți un cântar de bucătărie
După ce ai învățat ce să mănânci, acum va trebui să controlezi și cantitățile. Măcar la început, până le poți evalua „din ochi“.
6. Ia-ți ustensile de gătit moderne
Aparatele moderne, de la juicer, blender, slow-cooker sau altele asemenea, te vor ajută să mănânci gustos și, în același timp, sănătos.
7. Intră într-o comunitate sau într-un program organizat
Îți este mult mai ușor să te motivezi și să îți răspunzi la întrebări atunci când ai în jurul tău oameni cu aceleași obiective și specialiști în domeniu.
8. Ține un jurnal alimentar
Jurnalul alimentar face legătură dintre eforturi (lista de cumpărături) și rezultate. Te ajută la capitolul motivație, dar îți și arată ce ai făcut bine sau mai puțin bine.
9. Ai răbdare
O astfel de schimbare își arată roadele pe termen mediu și lung, chiar dacă există și beneficii imediate.
10. Împarte experiența ta cu alții
Orice ai fi făcut, experiența ta poate fi utilă și altora, așa că nu te sfii să le-o împărtășești. Spune-le și celor din jur ce a funcționat sau nu a funcționat la tine. Este în regulă să te lauzi cu rezultatele, meriți!