Știm la ce te gândești: pastele, dulciurile și mâncatul seara. Dar dacă ți-am spune că lucrurile nu stau chiar așa? Citește explicațiile a 4 dintre cele mai frecvente mituri din nutriție și vei înțelege.
Mâncatul seara îngrașă
Teoria este că după masa de seară, nemaifiind activ, vei depune acele calorii, în loc să le arzi.
De fapt, dacă vei consuma seara toate caloriile de care ai nevoie, pe parcursul zilei ai ars grăsime (și mușchi). Iar la loc vei pune ce ai consumat. Dacă le consumi dimineața, o parte din ele se va depune, dar acele depozite se vor arde până seara. Așadar, ține mai degrabă cont de câte calorii consumi și de calitatea lor, nu de când o faci.
Mai multe mese accelerează metabolismul
Se spune că dacă împarți o cantitate de mâncare în mai multe mese, vei arde mai multe calorii.
De fapt, acest mit nu are nicio bază în nutriție. Din tot ceea ce mănânci, organismul arde pentru digestie o cantitate care depinde strict de cât ai mâncat, nu de când ai făcut-o. Circa 10% din caloriile consumate sunt folosite pentru digestie. Cu alte cuvinte, din 2.000 de calorii, arzi 200 pentru digestie, din 3.000, 300, fie că le vei consuma într-o masă sau în 7.
Însă, mesele echilibrate pe parcursul zilei, te ajută să-ți menții energia constantă.
Carbohidrații îngrașă
De ceva timp, se tot promovează această idee, deci orice dietă pentru slăbire trebuie să reducă sau să elimine carbohidrații.
De fapt, carbohidrații se transformă foarte greu în grăsime. Practic, aproape că nu se transformă, decât în cazul unor excese incredibile (să zicem patru litri de suc dulce pe zi, pe lângă alimentația obișnuită). Ei sunt arși pentru energie. Însă, în timpul acestui proces, nu se mai arde grăsime și, astfel, ea se depune direct. Tocmai de aceea, atunci când încerci să slăbești ar trebui să eviți combinațiile de carbohidrați cu grăsimi.
Pe de altă parte, marele avantaj al dietelor cu un conținut redus de carbohidrați este că asigură destulă proteină, care crește foarte mult sațietatea.
Proteinele afectează rinichii și ficatul
Așadar, ar trebuie consumate cât mai puțin. Problema este că dacă vrei să fii suplu/ă, tonifiat/ă, puternic/ă ai nevoie de proteine.
De fapt, nu le distrug deloc. Mitul a pornit de la faptul că excesul de proteină (mai mult decât îi trebuie corpului pentru reparații, construcție, sinteză de enzime și hormoni etc.) va fi transformat, printr-un proces complex, în carbohidrați. Pentru aceasta, azotul din proteine este scos și transformat în amoniac, ceea ce încarcă suplimentar organele și poate fi chiar toxic pentru creier. Dar cât timp consumi cantitatea de proteine necesare (în general, sub 2 g/kg corp), nu ai de ce să-ți faci griji.
Tu cu ce alte mituri alimentare te confrunți? Spune-ne și Vlad Padina te va ajuta să afli dacă sunt sau nu adevărate.
Vlad Padina este antrenor personal la World Class Plaza.