Cum este mai eficient să ne antrenăm? În grup sau individual? Depinde de obiectivele fiecăruia dintre noi, depinde de starea noastră de spirit sau de mulți alți factori. Sunt momente în care preferăm să alergăm în natură sau să ne antrenăm în sala de fitness cu căștile pe urechi, sau să facem o sesiune de stretching seara înainte de culcare. Indiferent de alegere, important este să avem un stil de viață activ.
Cu siguranță ai încercat cel puțin o dată o clasă de group fitness și ai observat câteva aspecte care diferențiază clasele de celelalte moduri de a face mișcare. Fie că a fost vorba de Indoor Cycling, Les Mills sau Yoga, probabil ai simțit o energie diferită, o conexiune cu participanții sau cu instructorul și un anumit nivel de competiție cu ceilalți indiferent de nivelul de pregătire.
Un alt avantaj al claselor de group fitness este ceea ce se numește “Flow”, sau mai exact, să te lași dus de val. Nu toate clasele sunt la fel, bineînțeles. Unii intră în această stare participând la un anumit tip de clase, alții în funcție de instructor sau poate în timpul perioadelor mai intense ale clasei.
De ce ne unii preferă antrenamentele cardio, care sunt beneficiile, pentru cine sunt făcute și ce grupe musculare implică aceste antrenamente de anduranță? În afara informațiilor pe care le găsiți pe site-ul nostru în secțiunea de clase de grup fitness, o să vă dau și alte detalii direct de la sursă despre aceste clase. Am predat și încă predau toate clasele despre care urmează să scriu mai jos, așa că voi pune suflet în aceste rânduri. Dacă ar fi să facem un top 3 al claselor cardio oferite de World Class, acesta ar arăta în felul următor:
LOCUL 3 – METABOLIC WORKOUT (MBW)
Pe lângă faptul că este una din clasele mele preferate, aș descrie clasa de MBW ca un antrenament scurt, intens și eficient. Durata antrenamentului este de 45-50 de minute, are o structură simplă, muzică dinamică și te ține în priză până la final.
Echipamentul de care ai nevoie este: un stepper, o saltea și un disc mediu. Toate mișcările se bazează pe greutatea propriului corp și obiectivul este să fii cât mai funcțional, puternic, flexibil și să obții o rezistență mai bună.
Beneficii cardio: EPOC – Exercise Post Oxygen Consumption – este efectul pe care îl poți obține de la clasa de MBW. Asta însemnă că vei consuma calorii câteva ore după terminarea antrenamentului, bineînțeles, cu puțină grijă la alimentație. Alte beneficii importante ar fi anduranța musculară și rezistența cardiovasculară.
Grupe musculare: MBW este un antrenament care implică toți mușchii din corp prin structura sa. Pe scurt, avem o încălzire lungă, un set mare unde lucrezi pe rând trenul inferior, trenul superior și Core… câteva minute din fiecare. Urmează un set mic dar intens, un fel de rezumat al setului mare. Antrenamentul se apropie de final cu câteva minute de izometrie – ex.: Plank și variații sau Squat și alte variații – și se termină cu stretching scurt.
Nivel de dificultate: Pentru că este o clasă mai intensă prin definiția ei, nivelul este ceva mai ridicat, de la mediu spre avansat. Asta nu înseamnă că un începător nu are loc. Atât timp cât instructorul este conștient de prezența unui începător la clasa lui, este obligat să ofere variante și opțiuni astfel încât oricine să poată duce antrenamentul până la final în ritmul propriu. Totuși, sugestia noastră ar fi să nu începeți direct cu genul de clase mai intense sau HIIT (High Intensity Interval Training) și să aveți puțină răbdare până ce dobândiți un minim de condiție fizică.
LOCUL 2: CYCLING
Schwinn Cycling este un concept unic, o clasă cardio în proporție de 90% și poate singura disciplină de Indoor Cycling care respectă o regulă destul de clară și simplă: Cycling-ul se face pe bicicletă și fără alte accesorii irelevante! Acum 5-6 ani nici nu voiam să aud de o clasă unde timp de 1h pedalai pe loc pe o bicicletă statică. Asta era impresia mea. Total greșită. ☺ Ca dovadă că azi predau mai mult Cycling decât orice altă clasă… și asta se întâmplă de aproape 5 ani, cu o frecvență de 3-4 ori pe săptămână… și nu mă satur.
Beneficii cardio: Cycling-ul, ca și alergarea, este un efort ciclic și continuu și poți arde cele mai multe calorii – 500 – 800 kcal/h – fiind și una din cele mai simple și eficiente clase. Pe durata întregii clase vei pedala pe muzică dinamică, un tempo care dictează cadența si automat tehnica de pedalare: sunt 2 tehnici principale folosite la orice clasă de Cycling – FLAT și HILL.
Beneficii FLAT – rezistență mai bună la efortul intens de scurtă durată, condiție fizică îmbunătățită, control mai bun pe cadență mai mare.
Beneficii HILL – forță mai bună a trenului inferior, rezistență cardiovasculară mai bună care te va ajuta când te afli pe o pantă abruptă cu bicicleta prin pădure.
Grupe musculare: Fiind un antrenament mai static și care solicită trenul inferior, focusul principal este pe gambe, coapse și fesieri.
Nivel de dificultate: Ca să discutăm despre nivelul de dificultate mai detaliat, ar trebui să avem o imagine mai bună despre fiecare profil în parte: FARTLEK, HILL, EXTENSIVE INTERVALS și HEE. În mare, clasa de Cycling este pentru orice nivel și pentru oricine caută o clasă distractivă, energică, simplă ca structură și maxim de eficientă.
LOCUL 1: BODYCOMBAT
Les Mills BODYCOMBAT este din punctul meu de vedere cea mai dinamică clasă din program – poate chiar și la nivel global – și regina claselor cardio. Am predat clasa timp de 3 ani și a fost tot timpul printre favoritele mele. Este o clasă pre-coregrafiată, super cardio, foarte energică prin natura ei, imită aproape toate stilurile de arte marțiale cunoscute de la box, kick-box, taekwondo, capoeira, muay thai.
Beneficii cardio: La început s-ar putea să pară mai greu, să fie frustrant, să te simți stângaci, dar pe termen lung beneficiile sunt enorme – condiție fizică mai bună, tehnică mai bună a loviturilor, funcționalitatea corpului, forță mai mare și control în mișcările cu greutatea corpului și nu în ultimul rând, sincronizare mai bună pe muzică.
Grupe musculare: BODYCOMBAT este un antrenament foarte funcțional, bazat atât pe câteva mii de lovituri, cât și pe exerciții cu greutatea corpului cum ar fi flotări, genuflexiuni, burpees, fandări, sărituri, crunch-uri și altele. Fiind un antrenament atât de complex, evident ca vei lucra absolut toți mușchii din corp. Nimic nu rămâne neatins și vei simți asta în următoarele 2-3 zile.
Nivel de dificultate: Mediu spre avansat, dar când vine vorba de BODYCOMBAT nu-ți rămâne decât să încerci clasa și să insiști până prinzi mișcările, coregrafia, să te bucuri de energie și abia atunci vei simți efectele extraordinare ale mișcării și vei dobândi o condiție fizică de invidiat.
Articol redactat în colaborare cu Paul Herinean – Coordonator Group Fitness, World Class România