Proteinele oferă o sursă de energie, repară țesutul muscular distrus în urma antrenamentelor și sunt esențiale pentru dezvoltarea acestuia. Ele se găsesc în mod natural în alimente precum carnea, peștele, ouăle, lactatele, dar și în cereale și semințe și chiar legume. Acestea pot fi extrase și transformate într-un concentrat sub formă de pudră, mai ușor de transportat și mai dens proteic decât alimentele de provenință.
Cele mai populare suplimente proteice sunt:
Proteinele din zer – sunt extrase din zerul laptelui și conțin toți aminoacizii esențiali, fiind absorbite destul de rapid în organism.
Caseina – sau caseinatul de calciu este o proteină cu absorbție lentă, care rămâne mai mult timp în stomac și intestin, înainte de a fi metabolizată. Ea conține aminoacizii esențiali.
Proteinele din soia – cea mai populara variantă vegană a suplimentelor proteice, acestea conțin întreg spectrul de aminoacizi esențiali și au fost legate de numeroase beneficii aduse sănătății.
Proteinele din mazăre – de asemenea un supliment vegan/vegetarian, proteinele din mazăre conțin doze mai mici de aminoacizi ca Cisteina (neesențial) și Metionina (esențial)
Proteinele din orez – acestea conțin doze mai mici de Lizină, de asemenea un aminoacid esențial organismului
Proteinele din cânepă – acestea vin la pachet, de asemenea, cu celelalte beneficii ale cânepei, o plantă bogată în fibre și în acizi grași esențiali omega-3 și omega-6. La fel ca proteinele din orez, cele din cânepă sunt mai sărace în Lizina
Cel mai important de știut este însă că, indiferent de originea lor, pudrele proteice vin în completarea unei alimentații adecvate necesităților fiecăruia și nu trebuie privite ca ingrediente minune. Ele mai oferă în anumite situații avantajul comodității, dat fiind că sunt ușor de transportat și preparat, dar și mai ușor de consumat.
Proteinele reprezintă nutrienți extrem de versatili. Un aport proteic adecvat poate furniza energie, dar poate ajuta și în procesul de slăbire prin sporirea metabolismului și păstrarea masei musculare. De asemenea, ele oferă un avantaj celor care caută câștiguri în masă musculară și forță și vor să își îmbunătățească performanțele atletice, contribuind la refacere.
Înainte de a începe orice program de alimentație sau suplimentație se recomandă un control medical complet și acordul medicului. Administrarea suplimentelor se face strict individualizat, după datele personale, obiective, dietă.
Alege-ţi suplimentele potrivite scopurilor tale sportive din cea mai variată gamă de produse nutritive, disponibilă pe WShop.