Activitatea fizică sub formă de joacă promovează dezvoltarea fizică și psihică a copiilor. Mișcarea nu este doar funcțională pentru dezvoltarea cognitivă, ci îi ajută pe copii să rămână activi și plini de energie, iar timpul petrecut acasă, în familie, poate reprezenta o bună oportunitate de a face sport împreună. Nevoia de a ține copiii ocupați, incapabili să stea nemișcați prea mult timp, i-a determinat pe părinți să descopere că activitatea fizică în compania copiilor, poate fi utilă, dar mai ales distractivă.
Importanța mișcării la copii
Mișcarea este esențială în fiecare etapă a vieții. Exercițiile fizice sunt deosebit de importante pentru sănătatea copilului: studiile științifice arată că activitatea fizică are un efect pozitiv asupra oaselor, inimii și chiar asupra greutății copiilor. Datorită energiei consumate, copiii vor dormi mai bine și vor avea poftă de mâncare. Organizația Mondială a Sănătății, în elaborarea noilor ghiduri de combatere a sedentarismului accentuat în perioada pandemiei, a recomandat copiilor activități fizice regulate.
Organizația Mondială a Sănătății definește diferite grupe de vârstă și recomandă 30 de minute pe zi de joacă interactivă pentru sugari și 180 de minute pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 4 ani. Pentru copiii cu vârsta între 5 și 11 ani, Organizația Mondială a Sănătății recomandă 60 de minute de gimnastică, combinate cu exerciții de întărire musculo-scheletice de trei ori pe săptămână. Activitatea fizică regulată are multe beneficii pentru copii: de la dezvoltarea forței musculare și a rezistenței, la îmbunătățirea abilităților locomotorii și creșterea stabilității. Mișcarea crează, de asemenea, conștientizare corporală și emoțională și ajută la construirea și îmbunătățirea stimei de sine.
Beneficii antrenamente părinte-copil
Nu doar copiii, ci și părinții beneficiază de activitate fizică regulată. Odată cu închiderea sălilor de sport, părinții au fost nevoiți să-și schimbe obiceiurile normale. În căutarea diversiunilor pentru cei mici, ei au descoperit că antrenamentul acasă cu copiii lor a devenit o rutină plăcută, utilă pentru ameliorarea tensiunii acumulate și menținerea în formă. Jocurile ce implică mișcarea pot fi utile pentru a face față unei situații stresante într-un mod mai relaxat și reprezintă un plus de valoare pentru întreaga familie.
Idei de exerciții în familie
În timp ce exercițiile în aer liber îți pot oferi mai mult spațiu pentru explorare și diferite modalități simple pentru a fi activ, sportul acasă poate reprezenta o provocare. Copiii au destul de multă energie, așa că este important să găsești exercițiile potrivite pe care le puteți face în casă. Iată câteva idei de exerciții care îți vor fi de ajutor:
- Genuflexiuni
- Stretching
- Sărituri
- Mersul piticului
- Poziții de yoga
- Sesiuni de dans
- Abdomene
- Exerciții pentru brațe
- Flotări
- Mersul ursului
- Menținerea echilibrului pe un singur picior
- Săritul corzii
Un echipament esențial pentru antrenamentul familiei este salteaua de gimnastică, un loc de joacă pentru copii și un instrument indispensabil pentru adulți. Lăsând copiii să manipuleze obiecte similare cu cele ale părinților lor și imitându-le mișcările, ei pot explora obiecte necunoscute și își pot spori cunoștințele.
Sportul în familie reprezintă una dintre cele mai bune modalități de a petrece timp de calitate cu copiii și de a crea o legătură puternică. Stabilește un program de exerciții împreună cu cei mici, echipați-vă corespunzător și distrați-vă împreună!
Sursa: https://www.technogym.com/my/newsroom/training-home-with-children-benefits/