Condiția fizică și sănătatea sunt influențate în proporție de 80% de alimentație și în proporție de 20% de exerciții fizice. Trebuie să ai grijă ce mănânci și când mănânci ca să îți atingi obiectivele de fitness.
Împreună cu echipa LesMills am creeat un articol care conține principii de bază ale nutriției.
Pentru o dietă sănătoasă avem nevoie de toate cele 3 grupe de macronutrienti: Carbohidrați, Proteine și Grăsimi.
Carbohidrați
Sunt “combustibilul” preferat al corpului nostru, fiind principala sursă de energie, ei alimentează creierul, corpul, protejează mușchii și asigură un nivel optim al bacteriilor din sistemul digestiv.
Cei mai sănătoși carbohidrați îi găsim în alimente integrale, neprocesate.
Mâncăruri bogate în carbohidrați: legume cu amidon (cartofi, fasole, linte), pâine, paste, orez, lactate, legume și cereale.
Proteine
Apar în fiecare celulă din corpul nostru și sunt pietrele de temelie în construcția și repararea țesuturilor, sunt folosite de corp pentru dezvoltarea de enzime, hormoni, mușchi, oase, cartilagii, piele și sânge.
Mâncăruri bogate în proteine: vită, porc, pui, pește, tofu, ouă, lactate, nuci, alune și legume.
Grăsimi
La fel ca proteinele, fiecare celulă din corp are nevoie de grăsimi. Ajută la absorbția de vitamine și reglează nivelurile de hormoni. Grăsimile oferă energie și se depozitează în corp pentru a fi folosite ulterior ca rezerve de energie.
Grăsimile se găsesc în carne, pește, lactate, uleiuri, unt, nuci și semințe. Alimentele care sunt bogate în grăsimi sănătoase sunt: uleiul de măsline, avocado, somonul și nucile.
Micronutrientii sunt și ei foarte importanți atunci când vrem să avem o dietă echilibrată, pentru că facilitează producția de enzime, hormoni și multe alte substanțe responsabile cu creșterea și dezvoltarea organismului.
Câțiva dintre cei mai importanți micronutrienti sunt:
Fierul – transportă oxigenul în corp și sporește imunitatea
Vitamina A – importantă pentru vedere, sistemul imunitar și piele
Vitamina C – păstrează dinții și oasele sănătoase, ajută la vindecarea rănilor, la rezistența împotriva infecțiilor, la formarea de colagen, oase și a vaselor de sânge
Calciu – ajută sistemul osos, coagularea sângelui, contracția mușchilor și regalarea presiunii arteriale.
Iod – ajută tiroida să regleze metabolismul corpului și este responsabil cu dezvoltarea oaselor și a creierului la copii.
O dietă sănătoasă este compusă dintr-o alimentație diversificată, dar de obicei oamenii care au o alimentație sănătoasă se concentrează pe a mânca cât mai multe legume, fructe și alimente neprocesate și integrale.
O masă sănătoasă se compune din:
½ legume sau fructe fără amidon
¼ alimente cu carbohidrați
¼ alimente bogate în proteine
Dar cel mai bun sfat vine de la medical nutriționist, deoarece alimentația sănătoasă este diferită în funcție de vârstă, sex, activtate fizică și condiții medicale.
Un element foarte important indiferent de tipul de dietă pe care alegi să îl urmezi este hidratarea. Recomandarea generală este de 2 litrii de apă pe zi.