6 reguli uşor de urmat, care te vor ajuta să te menţii în formă, să ai o sarcină sănătoasă şi o naştere uşoară.
1. Nu renunța la exerciții
Dacă ai fost obișnuită cu o anumită rutină de exerciții, nu este cazul să renunți, ci doar să temperezi ritmul în funcție de recomandările doctorului și antrenorului. Antrenamentele regulate din timpul sarcinii te ajută să te păstrezi sănătoasă și într-o formă bună. Mai mult, acestea îţi îmbunătățești postura, diminuând disconfortul durerilor de spate și al senzației de oboseală.
2. Alege antrenamentul cu grijă
Chiar dacă ești obișnuită cu activitatea sportivă, pe durata sarcinii regulile se schimbă. Iar unul dintre motive este și acela că ligamentele și încheieturile tale sunt mai fragile, deci ești mult mai predispusă la accidentări. Recomandarea medicului de familie Narcisa Puescu este să rămâi activă pe perioada sarcinii și să alegi exerciții care îți întăresc musculatura spatelui, picioarelor și abdomenului. Mergi la ore de pilates sau la înot. Evită săriturile de orice fel, exercițiile care îți solicită articulațiile și pe cele care te fac să stai mai mult de trei minute întinsă de spate sau pe o parte.
3. Bea suficientă apă
Atunci când eşti însărcinată deshidratarea poate duce la contracții. Bea apă înainte, în timpul și după antrenament. Iar dacă ai nevoie de un dosaj mediu, recomandările sunt de un pahar înainte de exerciții, unul la fiecare 20 de minute lucrate și unul la final.
4. Evită supraîncălzirea
Dacă temperatura corpului tău depășește 38,8 grade pentru mai mult de 10 minute, dezvoltarea fătului poate fi afectată. Deși fiecare simte efortul și căldura în propriul fel, ai grijă ca atunci când simți o senzație de disconfort din cauza temperaturii, ai senzație de greață ori amețeală sau nu mai poți respira, întrerupe antrenamentul și ieși în aer liber sau mergi într-un spațiu bine ventilat.
5. Ridică-te lent
Cu cât sarcina avansează, cu atât îți va fi mai dificil să faci exerciții care au nevoie de un echilibru bun sau care presupun mișcări bruște. Iar în cazul ridicatului, trebuie să fii extrem de atentă. Pentru că și centrul tău de greutate se schimbă, poți risca accidentări sau stări de amețeală, dacă nu înveți să te ridici corespunzător. Rostogolește-te pe o parte, îndoaie genunchii și, împingând în mâini ajungi în poziția șezut. Pentru a te ridica în picioare, sprijină-te pe palme și genunchi, pune un picior în fața celuilalt și încearcă să îți găsești sprijin în jur.
6. Nu sta așezată pe spate
Deși unele femei se simt bine în această poziție, ea poate cauza stări de amețeală, greață și dificultăți în respirație. Explicaţia e simplă: în această poziţie se pune presiune pe vena cavă, reducându-se circulația sângelui spre inimă, creier și uter.