Cum îmi contruiesc singur un antrenament? La ce trebuie să fiu atent?
Rutina ta de antrenament s-a schimbat pentru că exersezi doar acasă sau preferi să lucrezi singur la sală? Chiar și așa, principiile tale de antrenament nu ar trebui să se schimbe. Vezi la ce trebuie să fii atent când îți construiești un antrenament:
1.Stabilește un scop și caută exercițiile potrivite! Respectă principiul specificității!
Scopul tău este foarte important atunci când îți alegi antrenamentul!
Dacă te antrenezi pentru sprint, ai nevoie de exerciții specifice, nu are rost să faci antrenamentele pe care le fac alergătorii de maraton. De asemenea, dacă vrei să tonifiezi o anumită parte a corpului, e nevoie să cunoști exercițiile cele mai eficiente pentru zona respectivă. Scopul este foarte important atunci când îți alegi antrenamentul!
2.Urmărește principiul nr 2: supraîncărcarea.
Dacă îți dorești să progresezi și să îți depășești limitele, e nevoie să îți supui corpul unui stres fizic suplimentar de fiecare dată. Cum poți face asta?
Mărește frecvența antrenamentelor săptămânale.
Crește intensitatea și dificultatea exercițiului. De exemplu, aleargă pe distanțe din ce în ce mai mari sau mărește progresiv greutățile pe care le folosești la antrenamente.
Crește durata sesiunii de training. De exemplu, pedalează 40 de minute în loc de 30.
Crește dificultatea antrenamentului tău. De exemplu, treci de la mers la alergare ușoară, apoi la sprint.
3.Urmează reversibilitatea. Este foarte important să te antrenezi regulat ca să rămâi în formă și să progresezi.
Ori te antrenezi constant, ori trebuie să o iei mereu de la început, ca să-ți reintri în formă. Practic, dacă încetezi antrenamentul, atunci îmbunătățirile fizice de care te-ai bucurat vor dispărea treptat. Așadar, dacă nu faci exerciții fizice pentru o perioadă de timp, chiar și pentru o săptămână, este posibil să nu poți relua antrenamentul din punctul în care te-ai oprit.
4.Continuă cu diversificarea.
Ai nevoie de o varietate de exerciții, pentru a oferi de fiecare data corpului tău o provocare nouă. Când faci repetitiv același exercițiu fizic, în final corpul tău se va adapta atât de bine la acea mișcare, încât nu va mai consuma la fel de multă energie pentru a-l executa. De aceea, mulți sportivi profesioniști practică sporturi complet diferite în pauza dintre sezoanele de competiții, pentru a-și menține nivelul optim de fitness.
5.Încheiem cu un Warm-up și Cool-down.
Încălzirea este esențială pentru eficiența exercițiilor pe care vrei să le faci, pentru rezistența pe care o vei avea, pentru sănătatea musculaturii tale și a sistemului cardiac. Încălzirea timp de câteva minute ridică temperatura corporală, crește ritmul cardiac și te pregătește pentru efortul antrenamentului. Exercițiile de cool-down sunt cele cu care se încheie fiecare antrenament. Ele ajută corpul să își revină la temperatura obișnuită treptat, normalizează pulsul și relaxează.
Cu cele cinci principii în minte construiește-ți acum următorul antrenament sau vino la sală și învață de la specialiștii noștri în antrenamente!