Mulți dintre cei care vin pentru prima dată într-o sală de fitness nu știu ce program de antrenament să urmeze sau cu ce să înceapă. A avea un stil de viață activ nu este un trend, ci o necesitate.
Știm că prima zi într-o sală, poate fi o experiență dificilă, însă un antrenor personal va fi întotdeauna o opțiune mai bună pentru început.
Alegem să ne schimbăm stilul de viață din diverse motive, avem anumite obiective de health & fitness, vrem să pierdem în greutate, dorim să ne îmbunătățim aspectul fizic sau pur și simplu pentru beneficiile pe care le obținem când facem mișcare în mod regulat.
Indiferent de obiectivul tău de sănătate, ideal ar fi să ai o întâlnire cu un antrenor personal pentru a-ți face o evaluare corporală. În cadrul evaluării, putem identifica care este nivelul de fitness, ce rezultate dorești să obții și îți poate crea un plan de antrenament personalizat.
O evaluare ne va ajuta să aflăm care este punctul de plecare și unde dorim să ajungem. Instrucțiunile și sfaturile oferite de un antrenor personal vor face experiența antrenamentelor mult mai plăcută și eficientă, decât dacă te-ai antrena pe cont propriu.
Iată câteva sugestii pentru acomodare:
- Încălzirea
Primul pas pentru un antrenament reuşit îl reprezintă încălzirea înainte de sport. Încălzirea înaintea unei activităţi fizice este o etapă de tranziţie între repaus şi efort, necesară pentru a pune în mişcare progresiv organismul (articulaţiile, muşchii, sistemul cardio-respirator, psihicul).
Încălzirea înainte de antrenament se face de obicei pe unul din aparatele cardio, sau dacă lucrezi cu antrenor personal, supervizată de acesta.
- Utilizează aparatele
De obicei, începătorilor le este recomandat să lucreze la aparatele din sală și nu cu greutățile libere. Lucrând la aparate, efectuezi mișcările în mod controlat, iar acest aspect scade riscul de accidentare. După o perioadă de acomodare, poți trece la etapa următoare și să incluzi în programul de antrenament și greutățile libere.
- Cere ajutor! Pune întrebări!
Dacă nu știi să folosești un aparat, riști să te accidentezi. De aceea este mai bine să întrebi antrenorii din sală cum se utilizează și eventual să-ți facă și o demonstrație pentru a fi sigur că ai înțeles corect.
- Monkey see, monkey do!
Tot timpul este cineva în sală care face exerciții. De ce să nu ne inspirăm de la alții? Însă întotdeauna trebuie să fim atenți la tehnica de execuție a fiecărui exercițiu, pentru a evita posibilele accidentări și a lucra în mod eficient.
- Ia-ţi notiţe
Cifrele nu mint! Măsoară-ţi progresul. Nu sări imediat pe un cântar. Ia-ţi măsurile. Poţi să slăbeşti pierzând din grăsime şi câştigând masă musculară, dar kilogramele de pe cântar să rămână aceleaşi. Notiţele te vor ţine organizat, dar şi contectat la această activitate, care va rămâne interesantă evitând repetiţia şi monotonia.
- Fii sociabil!
La sală îți poți face mulți prieteni, de aceea este frumos să îi saluți pe cei prezenți, chiar dacă nu faci imediat cunoștință. Având prieteni în sală, pe viitor te pot ajuta la anumite exerciții care necesită suport (în cazul greutăților mai mari).
- Work hard, have fun!
Starea de spirit potrivită este foarte importantă, ceea ce este esential, este dedicarea ta și faptul că vrei să-ți depășești limitele, dar cine spune că nu poți avea parte și de distracție în timpul antrenamentului?
- Nu uita de stretching!
Dacă ai crezut vreodată că numai sportivii profesioniști trebuie să facă exerciții de încălzire și de cool-down înainte și după un antrenament, este timpul să-ți schimbi opinia. Antrenarea mobilității mușchilor te va ajuta să-i păstrezi tineri, menținând funcționalitatea corpului la cel mai înalt nivel.
- Recuperează-te corespunzător
Ai supravieţuit primului tău antrenament. Felicitări! Acum va trebui să îţi reîncarci rezervele de combustibil. Ai trecut cu bine de această primă zi, iar tot ce trebuie să faci e să transformi această premieră într-o obişnuinţă pentru a obţine acele rezultate pe care ţi le doreşti.
Articol realizat în colaborare cu Andrei Capusan, PT Coordonator.