Mihai s-a calificat la cel mai tare Ironman din lume, Campionatul Mondial din Hawaii, fiind primul român din istorie care a reușit această performanță. Află cum a adaptat sala pentru antrenamentele sale speciale.
Mihai s-a apucat de sport din curiozitate. La trei ani, când tatăl lui i-a cumpărat prima bicicletă, a început să exploreze cu nesaț toate zonele din cartier care altfel nu ar fi fost accesibile. De triatlon însă s-a apucat mai târziu, în 2005, când avea 16 ani, iar bicicleta îi devenise deja cea mai bună prietenă.
"Sportul face parte din viața mea și îl consider la fel de necesar precum e odihna după o zi de lucru", spune el. Asta și pentru că mișcarea i-a transformat complet viața: "Când am început să fac antrenamente sistematice, sportul m-a educat și m-a ambiționat să vreau mai mult de la mine."
În 2006, la 17 ani, a participat la prima cursă, o competiție de duatlon, pe care a câștigat-o la categoria lui de vârstă. La doar un an distanță, s-a înscris la Ironman în Ungaria, iar de atunci până în 2011, Mihai a participat anual la competiții de Ironman în Ungaria, Germania și România.
"La finalul unui probe de triatlon Ironman, ești o altă persoană: varianta mai puternică, mai determinată și mai ambițioasa a ta", spune Mihai. "Simți că nimic nu te mai înfrânge, privești viața cu alți ochi. Este o senzație pe care orice persoană ar trebui să o experimenteze cel puțin o dată în viață!"
Stabilește-ți obiectivele
Pregătirile pentru o competiție de Ironman nu sunt deloc ușoare. Mihai spune că ai nevoie de un total de 750-900 de ore pe an. De obicei, atletul începe să se pregătească în extra-sezon, iar în octombrie anul trecut a înțeles că sala de la World Class Titan este ideală. "Mi-am dat seama că pentru a fi în formă bună și pentru a mă califica la Campionatul Mondial de Ironman, trebuia să mă antrenez și pe timp de iarnă. Și la World Class Titan am găsit tot ce-mi trebuia: acces la piscină, sală de cycling, benzi de alergare foarte rapide și chiar spațiu pentru stretching."
Antrenamentele constante și intense i-au adus rezultate pe măsură. La Ironman-ul din Klagenfurt, Austria, atletul a ajuns pe locul 3 la categoria sa, cu un timp de 9 ore și 15 minute, iar această performanță i-a adus calificarea la Campionatul Mondial de Ironman din Hawaii, unde concurează "cei mai buni dintre cei mai buni".
Rămâi motivat
De obicei, preferă să se antreneze în prima parte a zilei, de la 8 dimineața până pe la 2-3 după-amiaza. Pentru că a avut un obiectiv foarte important – competiția din Austria –, Mihai s-a antrenat 7 zile pe săptămână, cu o pauză activă de o zi – un antrenament ușor, de o oră și jumătate – o dată la 10 zile de antrenament.
"La World Class e mișto că geamurile sunt foarte mari și intră multă lumină naturală", spune sportivul. "Contează mult, pentru că ești mai aproape de natură", iar competițiile se desfășoară în aer liber.
Antrenamentele sale încep cu o oră-o oră și jumătate de înot în piscină și continuă cu cel mult trei ore de cycling în studio. Urmează banda de alergare, pe care o folosește timp de o oră și 20 de minute și încheie cu stretching.
"E foarte important să rămâi motivat și să îți aduci aminte de ce faci asta", spune atletul. "Trebuie să fii mereu pregătit pentru noi provocări, în special în turele lungi de bicicletă sau la alergare. Pentru că o cursă de triatlon Ironman poate să presupună între 10 și 17 ore de efort continuu, provocarea nu este parcurgerea distanțelor, ci depășirea barierelor psihologice pe care le întâmpini în timpul competiție!"
Foto: Silviu Călin