Aflați mai multe despre înotul pe timp de pandemie pentru a exclude orice problemă înainte de a vă întoarce la piscină.
Ce este Covid-19?
Covid-19 este o boală infecțioasă, care afectează în principal plămânii. Are o gamă largă de severitate, unii oameni nu prezintă simptome, în timp ce unii unii devin grav bolnavi.
Simptomele comune includ febră, tuse uscată și pierderea gustului și a mirosului. Experiența bolii și a recuperării poate diferi de la persoană la persoană. Un număr de pacienți se confruntă cu simptome pe termen lung după boala acută, inclusiv: oboseală, dureri musculare și articulare, dificultăți de respirație, durere în piept, slabă concentrare și uitare, palpitații, ameţeală, anxietate.
Chiar și cei care nu au fost bolnavi se pot simți anxioși cu privire la întoarcerea la piscină. Activitatea fizică progresivă este piatra de temelie a unei recuperări funcționale. Activitatea pe bază de apă poate face parte din reabilitarea formală și ar trebui să fie centrată pe persoană, susținută de o serie de profesioniști din domeniul sănătății.
De ce să luați în considerare înotul ca parte a recuperării după Covid-19?
De multe ori oamenii nu realizează cât de bun este înotul ca exercițiu fizic, pentru că nu transpiră în timp ce fac acest lucru, dar beneficiile pot fi semnificative. S-a demonstrat că înotul și activitățile conexe oferă beneficii datorită mediului acvatic unic. Aceste proprietăți unice pot fi utile în sprijinirea celor care se recuperează de Covid-19 și a celor care nu se simt în formă.
- Natura de susținere a apei este ideală pentru durerile musculare și articulare și pentru cei supraponderali.
- Un antrenament complet al întregului corp îmbunătățește flexibilitatea și ajută la creșterea forței fără impact asupra articulațiilor.
- Activitatea progresivă adecvată ajută la recuperarea inimii și a sistemului de circulație sanguină.
- Înotul se concentrează pe respirația controlată, ritmică, care poate susține funcția pulmonară și poate ajuta la conștientizare, ameliorând anxietatea.
- Mișcarea împotriva rezistenței apei este o modalitate bună de a îmbunătăți forța, echilibrul și coordonarea.
Piscinele sunt un mediu sigur
Deși accesul la piscine a fost restricționat în perioadele de izolare, piscinele sunt printre cele mai sigure medii în care este acceptat că metodele actuale de tratare a apei, inactivează viruși precum Covid-19. În interior, sistemele de circulație a aerului din piscină sunt, de asemenea, concepute pentru a elimina aerul de deasupra suprafeței, ceea ce ar trebui să ajute și la eliminarea oricăror viruși care plutesc în aer. Majoritatea piscinelor oferă beneficiul unui mediu supravegheat, cu personal de prim ajutor disponibil în orice moment.
Când este momentul să vă întoarceți la piscină?
- Trebuie să vă simțiți pregătiți și să vă recuperați suficient, astfel încât să puteți îndeplini mai ușor sarcinile de zi cu zi. Ar trebui să poți să te îmbraci și să te dezbraci fară efort și să mergi pe distanțe scurte în ritmul tău.
- Mulți oameni au afecțiuni de sănătate preexistente care pot adăuga limitări în ceea ce privește înotul. Dar planificarea din timp și începerea progresivă vor face ca înotul să fie eficient indiferent de condițiile de sănătate.
Când nu este indicat să vă întoarceți la piscină?
- Dacă dezvoltați simptome Covid-19, ar trebui să vă izolați și să țineți cont de sfatul medicului.
- Dacă aveți o frecvență cardiacă crescută sau febră.
- Dacă aveți dificultăți în a respira la o activitate minimă (sau nivelul scăzut de saturație de oxigen).
- Când medicul vă sfătuiește să nu faceți activități fizice.
Vă enumerăm mai jos câteva sfaturi pentru practicarea înotului după infectarea cu Covid-19
- Mergeți la piscină cu un prieten sau un membru al familiei pentru a avea sprijin și bucurați-vă de o sesiune de înot liniștită în apă.
- Mențineți nivelul de efort într-un ritm confortabil. Testul de vorbire este o modalitate simplă de a măsura intensitatea, dacă sunteți capabili să vorbiți atunci când înotați în piscină, nivelul de intensitate este scăzut, dar dacă nu nu puteți cânta, nivelul de intensitate este unul moderat.
- Notați-vă câte ture de bazin faceți, monitorizați timpul de execuție, notați lungimea culoarului de înot și, dacă este posibil, monitorizați ritmul cardiac, poate vă ajută să vedeți îmbunătățiri în timp
- Dacă nu sunteți pregătiți să înotați, puteți începe cu exerciții simple acvatice, cum ar fi mersul prin apă, fluturarea brațelor, fandări.
- Începeți cu înotul la piscină, înainte de a înota în altă parte, deoarece acest lucru va fi mai puțin stresant și mai sigur.
- Contactați medicul generalist pentru sfaturi, dacă dezvoltați simptome noi sau starea de sanatate se agravează.
- A vă simți obosit este normal la început și acest lucru ar trebui să se îmbunătățească cu timpul.Sursa: https://www.swimming.org/justswim/swimming-covid-19-pandemic/