Ce trebuie să știi când vine vorba de mersul la sală pentru prima dată
Ca în orice altă activitate, începutul deseori poate fi confuz, mai ales într-o lume atăt de complexă precum industria Fitness-ului. Trebuie să te înarmezi cu un set de informații pentru a nu-ți face așteptări nerealiste, dar în același timp să nu îți pierzi entuziasmul. Fie că abia vrei să începi activitatea în sală sau mergi deja de ceva vreme iată ce ar trebui să știi:
- Pregătește-te psihic pentru schimbare!
Este tentant să cauţi cea mai rapidă metodă de a obține cel mai bun rezultat în cel mai scurt timp, dar e și mai bine să fii sincer cu tine și să înțelegi că prea mult uneori e mai rău, există o limită pentru câte schimbări poți aduce organismului din prima. Chiar dacă ți-ai propus să mergi la sală o dată pe săptămână, mintea poate să-ți pună piedici. Pregățește-ți așadar mintea pentru a face o schimbare.
Alan Thrall explica foarte bine in aceste 3 minute, cât de important este pentru un începător să facă o schimbare.
- Schimbarea vine în timp, ai răbdare. Setează-ți așteptări realiste.
Deseori apare confuzia la începători, că succesul în Fitness înseamnă să îţi atingi obiectivele rapid, şi se descurajează (uneori renunţă complet) atunci când nu văd rezultate, sau dacă apar prea greu. O regulă generală pentru un slăbit sănătos, și pe termen lung este de a pierde 0.5 kg pe săptămână sau cam 22-24 kilograme pe an. Să urmărești slăbitul rapid este o cale sigură către frustrare și yo-yo. Mușchii pe de altă parte se construiesc mult mai lent decât se așteaptă majoritatea oamenilor. Începătorii, în primul lor an de antrenament în sală, dacă fac totul ca la carte, se pot aștepta la 9-10 kg de țesut muscular, nici un sfert de kilogram pe săptămână.
Stabileste-ți așadar un obiectiv realist și monitorizează-ți progresul. Apelează la un specialist dacă ai nevoie de un plan de antrenamente sau documentează-te din surse sigure.
- Stabilește-ți un obiectiv de fitness!
Pășind pentru prima dată într-o lume relativ nouă, este uşor să te dezinformezi sau să aplici eronat sfaturi și indicaţii citite pe internet, nepotrivite pentru situația sau scopul tău. Ar trebui să știi că în realitate, obiectivele în Fitness se rezumă în general la:
- A pierde X cantitate de grăsime
- A construi X cantitate de mușchi
- A face antrenamente de forță/rezistență
- A face antrenamente de cardio/condiționare
- A exersa/îmbunătăţi abilităţile în anumite mișcări tehnice specifice
Înainte să te apuci de treabă, încearcă să stabileşti ce urmărești, ce scop ai. Astfel îţi usurezi munca, şi va deveni mai simplu să te concentrezi pe ce trebuie să faci pentru a-ţi atinge obiectivele.
- Rămâi concentrat pe ce aduce rezultatele dorite.
Iată cei mai importanţi factori pentru a obţine rezultate în Fitness:
- În programul de antrenament, să existe o formă de progresie în timp
- Să mănânci o cantitate optimă de proteine, carbohidrați si grăsimi
- Să dormi suficient, să te odihnești suficient, și să te recuperezi suficient
- Să ai o cantitate optimă de volum și intensitate în antrenament
- PERSEVERENȚA în toate cele de mai sus
Păstrând schimbările din viaţa ta la un nivel relativ scăzut, cu creşteri progresive în timp, va face întregul proces mai puțin stresant, și îl vei putea menține pe o durată mult mai lungă de timp.
- Fii atent la progresul tău, renunță la a te compara.
Oriunde priveşti, piaţa Fitness-ului este aglomerată cu poze și video-uri cu modele sau sportivi de top, ce etalează un trup aproape greu de crezut că ar fi real. Nu este nimic în neregulă cu a-i admira, a-i folosi ca factori motivaționali, dar este foarte important să înțelegi ca fiecare corp are un aspect unic. Se spune că nu există două corpuri identice. Fii atent la progresul tău, bucură-te de atingerea fiecărui obiectiv și continuă pănă la atinegrea scopului initial.
- Ține-te de program indiferent cât de greu e
Cheia pentru a avea rezultatele dorite rămăne disciplina. Fă-ți un program și ține-te de el indiferent de cât de greu ți se pare. Fii atent pentru că vor apărea scuze pentru a renunța: nu mai ai timp, ai mai mult de lucru la birou, ți-a apărut un proiect nou. Mintea caută motive să renunți.
Noi ți-am oferit informațiile care să te mențină activ, decizia rămăne la tine!