În ultimul timp mâncarea este tot mai des privită ca o metodă de divertisment, și nu ca un produs necesar vieții. Află cum să îți reeduci corpul și să îl protejezi de excese inutile.
Senzație puternică de foame și creșterea apetitului, stări de amețeală, lipsă de energie sau pierderea concentrării – probabil te-ai confruntat și tu cu unele dintre aceste efecte atunci când ți-a fost foame, însă chiar ai ajuns vreodată în deficit energetic real?
Studiile demonstrează că îngrășarea exagerată a oamenilor din zilele noastre nu are legătură cu senzația reală de foame și că mulți dintre supraponderali sau obezi nici nu au trăit-o vreodată. Din păcate, în prezent, foamea apărută în urma unui deficit energetic sau a lipsei de alimente s-a transformat în alte două situații: mâncatul la ocazii sau stări (tristețe, plictiseală, stres etc.) sau pentru a satisface o dependență (sau foamea toxică).
Ascultă-ți corpul
Majoritatea oamenilor nu simt cu adevărat senzația de foame, deoarece evită tot timpul să ajungă în acest punct. Dar puțini știu că această senzație este sănătoasă pentru o bună funcționare a organismului. De fapt, prin senzația de foame și reacțiile provocate de aceasta, sistemul intern de control al distribuirii energetice îi dictează organismului când și cum să folosească energia din alimente, menținându-se astfel o compoziție corporală mult mai bună decât dacă mănânci fără să ajungi în deficit energetic.
În loc de senzația reală de foame, mulți simt, de fapt, simptome similare cu cele de sevraj, deoarece în corpul lor există substanțe care dau dependență sau duc la hiperexcitarea receptorilor (zahăr, îndulcitori, cofeină, glutamat monosodic și alți potențiatori de aromă).
Semnalele de foame „falsă” mai pot fi date de organism și atunci când consumi produse cu o valoarea nutritivă foarte mică și corpul continuă să-și ceară nutrimentele. Astfel, îți dai seama că deși ai consumat un meniu copios de la un fast-food sau ai mâncat o pungă de dulciuri, încă mai simți nevoia să mănânci.
Revino la normal
Ca să faci diferența între aceste stări, trebuie să elimini orice cauze care pot influența senzația reală. Una dintre soluții este să te menții suficient de hidratat, deoarece și deshidratarea poate fi confundată cu senzația de foame. Consumă cel puțin opt pahare de apă pe parcursul zilei.
O altă cale este să acorzi atenție sporită semnalelor date de corp atunci când ai o stare normală de foame, cum ar fi: senzație de gol în gât și stomac, salivarea excesivă și creșterea apetitului, acuitatea mărită a simțurilor, în special a gustului și a mirosului.
Și pentru a-i asigura corpului necesarul optim de nutrimente consumă superalimente. Acestea au o densitate foarte mare de substanțe benefice și conțin, de asemenea, mulți antioxidanți din plante. Printre cele mai importante superalimente sunt fructele de pădure, semințele, legumele verzi sau superfructele.
Dacă urmezi sfaturile de mai sus și elimini din alimentația zilnică ingredientele care dau dependență, vei observa cum într-o săptămână sau două nu vei mai avea stări de nervozitate, scăderi de glicemie agresive sau dureri de stomac. Te vei bucura, în schimb, de mai multă energie, o gândire mai clară, o stare generală mai bună și un somn mai odihnitor.
Articol redactat in colaborare cu antrenorii World Class