Gwyneth Paltrow l-a scos din alimentația copiilor și Djokovic spune că lipsa lui i-a revoluţionat sistemul de joc. Află dacă sunt decizii la modă sau bune pentru sănătate.
La o primă căutare pe Google despre dieta fără gluten găsești aproape un milion de rezultate. Este, evident, o „tendință” într-ale dietelor. Dar este cu adevărat o schimbare pe care trebuie să o faci pentru corpul tău?
Specialiștii spun că, dacă renunţi la gluten fără să ai o intoleranță la el, nu vei avea neapărat o viaţă mai bună. Asta pentru că nu există dovezi clare că ar ajuta în vreun fel – exceptând faptul că, eliminând anumite alimente, renunţi și la o mulțime de glucide ceea ce duce la o scădere în greutate.
Pe urmele glutenului
Îl găsești în cereale precum grâul, orzul sau ovăzul, el fiind „responsabil” cu acea elasticitate mult iubită a aluatului făcut din făină. De aceea, multe dintre produsele pe care le consumi frecvent, cum ar fi pastele sau cele de patiserie, conțin gluten. Aşa se naşte şi ideea că din cauza lui te-ai îngrăşa ori că el e vinovat de toate problemele din organismul tău. Nimic mai fals.
Unii specialiști pun sub semnul întrebării aceste diete atunci când motivația lor nu este intoleranța. Un studiu publicat în Annals of Internal Medicine susține că regimul fără gluten este noul „infractor” în rândul dietelor, pentru că cei mai mulți confundă anumite simptome precum greaţa sau balonarea cu cele ale intoleranței și renunță definitiv la anumite alimente. Aşa că, dacă nu te simţi bine şi vrei să iei măsuri, fă-o cu atenție.
Cum se manifestă intoleranța
„Atunci când persoanele cu o astfel intoleranță consumă alimente care conțin gluten, se produce o reacție alergică la nivelul intestinului, care deseori se manifestă prin diaree, dureri abdominale, balonare. În timp, poate duce la modificarea structurii peretelui intestinal, ceea ce conduce la malabsorbție cu o mulțime de simptome asociate: scădere în greutate, oboseală cronică”, explică dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv Centrul de nutriție Superfit.
În cazul în care îți dai seama că ai intoleranță la gluten ‒ „ceea ce se întâmplă prin observație clinică, făcând asocierea între simptome și consumul anumitor alimente sau, mai exact, prin analize de laborator care dozează apariția unor anticorpi specifici”, spune dr. Damian ‒, renunță, pur și simplu, la alimentele care îl conțin. „Nu-ți face griji în legătură cu slăbirea organismului”, adaugă dr. Damian, pentru că gama de produse „gluten-free” este foarte largă.
Decizia finală
Practic, specialiştii spun că nu există nicio demonstraţie ştiinţifică ce poate să te facă să renunţi la gluten, în caz că nu ai intoleranţă la el. Dacă te confrunți cu greţuri, balonări sau alte simptome care îţi pun stomacul pe jar, cel mai bine e să îţi faci un test la medic şi să nu te lipseşti de o mulţime de alimente care îl conţin doar de dragul de a ţine o dietă. Sigur, nu spune nimeni că pastele sunt elementele minune dacă vrei să nu te îngraşi, însă orzul, ovăzul sau grâul pot deveni, într-o combinaţie isteaţă şi sănătoasă, prietenii tăi cei mai buni!