Modul în care dormi are o influență mai mare decât crezi asupra somnului. Află care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei poziții și cum te poți reface mai bine peste noapte.
Dormi pe spate
Pro: Dormitul pe spate este poziția recomandată de majoritatea medicilor pentru că păstrează coloana dreaptă, fără să pună presiune asupra ei. Indicat ar fi să dormi pe spate fără pernă, pentru a avea gâtul și coloana perfect aliniate. În plus, te ajută și în scopuri estetice pentru că sunt șanse mai mici să te trezești cu riduri din cauza pernei.
Contra: Această poziție de dormit favorizează sforăitul și chiar apneea în somn, ceea ce duce la un somn agitat și întrerupt, deci mai puțin odihnitor.
Îmbunătățește: Folosește o pernă pufoasă care să nu îți ridice capul prea mult și să îl mențină aliniat cu restul corpului.
Dormi pe burtă
Pro: Reduce sforăitul.
Contra: Dormitul pe burtă este considerat cea mai nepotrivită postură pe care poți să o abordezi. Asta pentru că nu urmărește curburile naturale ale coloanei. De asemenea, pentru că trebuie să ții capul într-o parte mereu, cel mai probabil te vei trezi cu dureri de gât. Pentru că pune presiune pe articulații și mușchi, dormitul pe burtă poate irita nervi, ducând astfel la amorțeală și furnicături.
Îmbunătățește: Dacă nu te poți obișnui să dormi într-o altă poziție, încearcă să folosești o pernă sub șolduri pentru a ridica ușor zona lombară.
Dormi pe o parte, pe stânga
Pro: Dacă ai probleme cu arsurile la stomac și cu refluxul gastroesofagian, dormitul pe partea stângă poate fi de ajutor în ameliorarea neplăcerilor. De asemenea, medicii recomandă femeilor însărcinate să doarmă pe partea stângă, pentru că favorizează circulația sângelui către inimă, aducând astfel beneficii atât mamei, cât și fătului.
Contra: Când dormi pe partea stângă presiunea pe care o exerciți asupra plămânilor este mai mare. În plus, pentru că majoritatea celor care dorm pe această parte tind să își țină mâna sub cap, umărul susține mare parte din greutatea corpului. Astfel, poți avea dureri musculare în această zonă și la nivelul gâtului.
Îmbunătățește: În cazul în care dormi pe o parte, încearcă pe cât posibil să nu rămâi în aceeași poziție întreaga noapte, alternând stânga cu dreapta.
Dormi pe o parte, pe dreapta
Pro: Pentru că alungește coloana, dormitul pe o parte reduce sforăitul pe durata somnului.
Contra: La fel ca în cazul tuturor formelor de dormit pe o parte, cel pe partea dreaptă nu face niciun serviciu pielii tale, pentru că poate aduce multe riduri din cauza pernei și poate îmbătrâni pielea. Și, spre deosebire de dormitul pe partea stângă, dreapta duce la înrăutățirea problemelor pe care le-ai putea avea cu arsurile la stomac și cu refluxul gastric.
Îmbunătățește: Folosește o pernă groasă, care să umple spațiul dintre saltea și cap, având astfel coloana aliniată într-o poziția aproape neutră.
Dormi ghemuit/ă
Pro: Dacă ești însărcinată, ai probleme cu somnul sau cu sforăitul, această poziție poate fi extrem de comodă, deci odihnitoare.
Contra: Este una dintre cele mai puțin preferate poziții ale medicilor pentru îți poate afecta serios coloana. În plus, nu le vei face nicio favoare nici sânilor tăi, care vor fi presați din mai multe direcții, iar respirația diafragmatică nu este nici ea ajutată.
Îmbunătățește: Încearcă să controlezi puțin curbarea coloanei, pentru a ajunge într-o poziție ceva mai dreaptă. Poți folosi o pernă la fel de solidă ca în cazul dormitului pe o parte; măcar îți va îndrepta puțin coloana.