Profită de acest aliment și învață cum să-i folosești fiecare bucată, ca să te bucuri de toate beneficiile.
Dovleacul este o sursă minunată de vitamine, minerale și fibre, oferind un aport destul de mic de calorii. Spre exemplu, la 100 de grame de fruct, ai numai 26 de calorii și zero grăsimi saturate sau colesterol. În plus, ai din belșug fibre și antioxidanți.
La capitolul vitamine, bifează A, C, E, B și are, de asemenea, fier, calciu, potasiu, magneziu, fosfor, mangan sau zinc. Pe scurt, te ajută să îți refaci sistemul imunitar, datorită nutrimentelor, devine un prieten bun în tratamentul afecțiunilor stomacului – de la probleme de digestie până la ulcer –, reduce nivelul colesterolului și îți întărește oasele.
Și dacă tot nu te-am convins, află că dovleacul poate fi consumat în totalitate: miez, semințe și chiar coajă.
Sauvrează miezul
Prepară-ți un smoothie supersănătos dintr-un sfert de dovleac, doi morcovi, 3-4 bucăți de broccoli și un castravete. Te vei alege cu o doză bună de vitamine și un gust revigorant! De asemenea, atunci când îți pregătești humus acasă, pune în el și miez de dovleac fiert (sau copt) pasat. Cum humusul este o sursă excelentă de proteine, vei avea o gustare sățioasă, iar dovleacul îi va schimba destul de mult gustul. Dacă iubești supele cremă, nu trebuie să o ratezi pe cea din dovleac. Ai încercat-o pe cea cu boabe de fasole?
Gustă semințele
Cel mai simplu mod în care te poți bucura de beneficiile dovleacului este să îi mănânci semințele, naturale sau coapte, pentru că au vitamina A, E sau B și te ajută să ai un păr sănătos și o piele strălucitoare. În afară de asta, semințele de dovleac sunt foarte bune și pentru digestie sau pentru sistemul imunitar. Poți să le pui în salatele tale sau să le consumi, pur și simplu, fără altceva, pentru că reprezintă o gustare foarte sănătoasă!
Folosește coaja
Nu trebuie să renunți la ea, pentru că ratezi o sursă bună de vitamine și, în plus, coaja dovleacului are proprietăți antiinflamatorii și antimicotice. Coace un dovleac mai crud, cât mai bine, până când și coaja devine fragedă. Acum este numai bună de savurat.