Obstacolele comune în activitățile fizice ale copiilor sunt: perioade lungi de inactivitate, spațiul pentru joacă, programul încărcat al familiei și timpul petrecut în fața ecranelor.
Fii atent la timpul în care copilul tău este inactiv, la programul familiei și timpul petrecut în fața ecranelor. Pentru a crește și a se dezvolta sănătos încă din copilărie, dar și în funcție de categoria de vârstă, copiii au nevoie de diferite tipuri de activitate fizică în fiecare zi.
Vestea bună este că există modalități simple, practice și distractive de a depăși toate aceste obstacole pentru ca cel mic să adopte un stil de viață activ.
Evitarea perioadelor lungi de inactivitate
A sta liniștit prea mult timp într-un loc îl poate împiedica pe cel mic să facă suficientă activitate fizică. O modalitate de a depăși acest obstacol este să-l lași să meargă, să se deplaseze cu o bicicletă, trotinetă atunci când mergeți undeva. Este posbil să te încetinească, așadar asigură-te că ți-ai luat timpul necesar pentru a ajunge la timp.
Vor fi momente în care copilul tău vrea să fie liniștit sau dorește să facă ceva mai puțin activ, cum ar fi: cititul, povestitul, cântatul, să facă un puzzle sau să se joace. Activitățile liniștite și timpul de nefuncționare sunt de asemenea importante.
Dar dacă cel mic a petrecut prea mult timp cu astfel de activități, l-ai putea încuraja să se ridice și să se miște. De exemplu, un dans sau o săritură pe trambulină pot întrerupe o perioadă de inactivitate.
Găsirea spațiului pentru activitate fizică
Uneori, mediul din jurul casei poate face activitatea fizică mai dificilă. De exemplu, este posibil să nu ai suficient spațiu de joacă acasă. Mulți părinți se îngrijorează de siguranța zonei în care locuiesc, astfel încât copiii nu petrec mult timp jucându-se împreună pe stradă sau în parcuri.
Pentru a depăși unele dintre aceste obstacole, ai putea:
- să mergi cu copilul tău într-un parc, teren de sport, plajă, acasă la un prieten sau la un prieten de familie, bibliotecă, școală sau alt loc cu spațiu pentru joacă.
- Discută cu vecinii care au la randul lor copii despre supravegherea celor mici afară sau pe stradă.
- Parchează sau coboară din autobuz mai departe față de locul în care te îndrepți, pentru a face mai multă mișcare împreună cu cel mic.
Reglarea programului de familie încărcat
Programele de familie încărcate pot împiedica găsirea timpului pentru a fi activ fizic cu copiii. Pentru a depăși acest obstacol, ai putea:
- Să-ți ajustezi programul, astfel încât să poți merge sau să îl poți duce la școală o dată sau de două ori pe săptămână.
- Să-ți faci timp pentru activități fizice, cum ar fi să vă jucați cu mingea sau să mergeți în parc, atunci când nu lucrezi.
De asemenea, ai putea vorbi cu alți părinți sau vecini din comunitate despre a vă ajuta reciproc. De exemplu, ați putea să faceți cu rândul pentru a supraveghea un grup de copii care se joacă afară sau merg pe jos la școală.
Echilibrarea timpului petrecut în fața ecranului cu alte activități
Timpul petrecut în fața ecranelor este o parte normală a vieții pentru majoritatea copiilor, dar uneori înseamnă că cei mici sunt inactivi prea mult timp. Este vorba despre echilibru.
Timpul petrecut în fața ecranelor poate face parte dintr-un stil de viață sănătos atunci când copiii fac, de asemenea, o mulțime de alte activități, cum ar fi: practicarea unui sport, cititul, jocurile creative și timpul de socializare cu familia și prietenii.
Aceste șapte sfaturi te pot ajuta să echilibrezi timpul petrecut în fața ecranelor pentru copii mici și preșcolari:
- Fă reguli despre utilizarea dispozitivelor (televizor, smartphone, tabletă, plus altele).
- Oferă-le sesiuni scurte de timp petrecut în fața ecranelor.
- Încurajează-ți copilul să facă mișcare, mai ales afară.
- Încurajează-ți copilul să-și imagineze și să creeze.
- Încurajează joaca și prietenia cu ceilalți copii.
- Evită timpul petrecut pe dispozitive înainte de culcare.
- Nu lăsa în camera copiilor dispozitive pe timpul nopții.
De ce să nu folosești timpul alocat dispozitivelor, pentru a-l face pe copil să facă mișcare? De exemplu, poți încerca activități precum: înregistrarea video a celui mic învățând o nouă abilitate, cum ar fi săritul corzii, alegerea unor jocuri video de dans sau simulatoare sportive.