Ar putea fi dificil să reiei activitatea fizică intensă după o pauză de câteva luni. Dar nu pentru tine, deoarece tu cunoști varianta SMART! Află ce pași trebuie să faci ca să-ți reintri rapid în forma cea mai bună.
Asigură-te că obiectivele tale corespund criteriilor SMART:
SPECIFIC. Nu este suficient să spui că vrei „să fii în formă”, trebuie să ai un obiectiv mai precis. De exemplu: Vreau să particip la următorul marathon. Sau: Vreau să pot urca din nou 4 etaje fără să obosesc. Sau: Vreau să-mi vină din nou perfect rochia preferată/jeanșii preferați. Sau, și mai specific: Vreau să ajung la X kilograme!
MĂSURABIL: după ce identifici obiectivul specific, asigură-te că poți măsura progresul. Până la urmă, dacă nu evaluezi, doar ghicești și nu știi niciodată cu adevărat dacă efortul tău a fost un succes. Dacă obiectivul tău este să alergi o jumătate de maraton, marchează progresul urmărind anumite repere pe parcursul regimului tău de health & fitness. Încerci să ajungi la o anumită greutate? Cântărește-te periodic sau efectuează măsurători ale compoziției corpului.
ABORDABIL: Oamenii care își stabilesc obiective înalte, se descurajează atunci când nu le pot atinge și, în general, nu o mai iau de la capăt prea curând. Indiferent de obiectivul tău, trebuie să ai siguranța că îl poți atinge. Dacă te temi că nu e un obiectiv foarte realist, ia în considerare împărțirea obiectivului în obiective mai mici. De exemplu, în loc să urmărești să slăbești 10 kilograme într-o lună, încearcă să slăbești doar trei.
RELEVANT: Asigură-te că obiectivul tău de health & fitness este în concordanță cu interesele, nevoile și abilitățile tale. Dacă nu-ți place să alergi, antrenamentul pentru un maraton ar putea fi nepotrivit pentru tine. Înainte să-ți creionezi obiectivul, gândește-te ce-ți face plăcere și pornește de acolo. Este valabil și în cazul dietelor inteligente. Un nutriționist bun te va întreba mai întâi ce îți place să mănânci și va construe noul tău plan alimentar de acolo.
TIMP: Obiective precum „mă antrenez ca să slăbesc” / „ să fiu în formă” / “să mă simt bine” sunt vagi și nu au data de sfârșit atașate. Alege o dată la care crezi că le vei atinge obiectivul specific și completează cronologia cu repere pe care trebuie să le atingi pentru a ști mereu că ești pe drumul cel bun. Dacă scopul tău este să slăbești, atunci trebuie să știi că recomandarea medicilor este să îți propui între 1,5-3 kg mai puțin pe lună. La început este posibil să slăbești mai drastic, dar după prima perioadă de schimbare (antrenament nou, dietă nouă, etc), corpul tău se va adapta și slăbirea va deveni un proces mai lent.
Important! După o pauză de o lună sau mai mult, primele antrenamente se pot lăsa cu febră musculară puternică. Est important ca în zilele dintre antrenamente să păstrezi obiceiul de a face gimnastica de dimineață, de a merge pe jos sau de a alerga o jumătate de oră în aer liber.