Un astfel de antrenament este extrem de util, deoarece îți lucrează simultan mai multe grupe musculare, crescându-ți stabilitatea și reducând riscul de accidentări.
Tocmai de aceea, ordinea în care se execută exerciţiile are o importanță foarte mare. Mai exact:
– nu lucra grupele mici (biceps, triceps) la începutul programului, ţinând cont că vor fi solicitate intens în timpul exerciţiilor pentru piept, umeri, spate. Explicația e simplă: dacă lucrezi aceste grupe la începutul programului, există posibilitatea ca ele să cedeze în timpul exerciţiilor de tras sau împins.
– lasă abdomenul şi zona lombară pentru finalul antrenamentului sau măcar după exerciţiile pentru picioare; nu uita că zona centrală a trunchiului este oricum direct implicată în menţinerea stabilităţii în cadrul mişcărilor pentru partea inferioară.
Obține rezultate mai bune
Dacă vrei să dai randament maxim la sală, nu este suficient doar să alegi cele mai eficiente exerciții. Ține cont și de următoarele sfaturi:
– antrenamentele nu trebuie să aibă o frecvenţă mai mare de 2-3 ori pe săptămână;
– include în meniul zilnic proteine complete (ca cele din zer sau ouă), carbohidraţi cu eliberare lentă (precum ovăzul, cerealele integrale), dar şi grăsimi esenţiale (din surse ca peștele, uleiul de măsline sau din seminţe de in, nuci); toate acestea ajută organismul să se recupereze mai rapid;
– hidratează-te atât în timpul antrenamentului, cât şi după;
– odihneşte-te suficient, deoarece somnul este fundamental pentru refacere.
Eduard Solomon este antrenor personal la World Class Fitness Center at Plaza Romania