Știm, să găsești timp pentru relaxare este tot mai greu. Dar noi am ales câteva metode pentru eliminarea stresului care nu au nevoie de programare.
1. Respiră adânc
Stresul și anxietatea fac oamenii să respire repede și insuficient. Rupe ritmul, închide ochii și concentrează-te pe aerul pe care îl inspiri. Repetă de câteva ori și vei putea aborda orice situație dintr-o postură mult mai relaxată. Cursurile de yoga, pilates sau meditațiile se bazează pe exerciții de respirație pentru relaxare și voie bună.
2. Îmbrățișează sau sărută pe cineva
Gesturile de afecțiune umană au fost declarate, după multe studii științifice, printre cele mai indicate metode de relaxare. Motivul este oxitocina sau „hormonul iubirii și fericirii”, care este eliberată în corp în astfel de momente.
3. Ascultă muzică
Studiile arată că piesele în jur de 60 de bpm sunt cele mai potrivite pentru relaxare. Cu 2-3 minute de cercetare, poți alcătui un playlist variat. Muzica anilor ’60, cea pop actuală, muzică clasică sau melodii de relaxare – toate sunt la doar o cască și un buton distanță.
4. Fă-ţi un masaj
Ideal ar fi la SPA, într-un mediu relaxant, însă când nu e timp, te poți orienta către propriile mâini în doar câteva secunde. Masează mușchiul care acționează degetul mare, treci pe la zona dintre el și degetul arătător și vei fi surprins de câtă tensiune eliberezi. Adaugă crema preferată de mâini sau un ulei esențial pentru aromă. Tălpile ți le poți masa cu o minge mică și tare (de golf sau ceva similar) și vei acționa asupra terminațiilor nervoase, fără să fie nevoie să te ridici de la birou.
5. Mănâncă ciocolată
40 de grame de ciocolată neagră pe zi vor elibera endorfine în creierul tău și te vor ajuta să treci peste situațiile stresante mai ușor. Nu exagera cu dulciurile, însă.
6. Folosește-ți nasul
Primăvara este ideală pentru această metodă de relaxare. Ieși afară, miroase copacii înfloriți, ia-ți flori proaspete la birou. Încearcă uleiuri aromate. Stimularea receptorilor de miros are un efect calmant asupra creierului. Gândește-te cât de bine îți miroase cafeaua dimineața.
7. Folosește soarele în avantajul tău
Pe lângă ajutorul pe care ți-l dă cu vitamina D, soarele este aliatul tău când vrei să te relaxezi. Ia o pauză de la lumina monitorului (telefon, tabletă sau computer) și privește un peisaj luminat de soare pe geam. Sau ieși pe stradă și bucură-te de razele lui.
8. Ia-ți un animal de companie
Studiile au arătat că posesorii de animale de companie au tensiunea mai scăzută decât media și au tendința de a fi mai relaxați grație prietenului patruped care îi așteaptă acasă.
9. Râzi din toată inima
Proprietățile terapeutice ale râsului l-au adus în sălile de yoga și la sesiuni de terapie psihologică. Chiar și anticiparea unei situații comice care ar putea stârni râsul a fost dovedită că reduce stresul. Așadar, un film, o carte sau un prieten amuzant sunt recomandate pentru a încheia o zi fără stres.
10. Trăiește clipa
Există diverse metode de relaxare, însă toate depind de un element esențial: să te dedici momentului. Dacă mănânci ciocolată și nu îți propui să te bucuri de acel moment de relaxare, este posibil să ai nevoie de mai mult de 40 de grame. Respirația, masajul, mirosul, sportul – toate sunt dependente de cât de concentrat ești pe ceea ce încerci să obții.