Deși ca sportivi suntem extrem de diferiți, toți suntem supuși aceluiași risc de accidentări. Există totuși câteva gesturi care le pot ține la distanță.
Pentru început încearcă să-ți răspunzi la o întrebare esențială: „Ce te motivează să faci sport: medaliile, aspectul fizic sau dorința de a duce o viață armonioasă?“. Orice răspuns ai da, la bază rămâne plăcerea de a face sport și, odată cu ea, dorința de a-l practica pentru un timp cât mai îndelungat. Cu siguranță nu vrei să intri în sala de antrenament, ca să tragi tare două luni, apoi să participi la un concurs și ulterior să abandonezi sportul pentru totdeauna.
Toți facem sport pentru că ne schimbă viața în bine și pentru că ne oferă satisfacții pe care alte activități nu ni le pot oferi. Pe termen lung mișcarea susținută poate crea dependență într-un mod foarte plăcut. Și orice eveniment care ar putea pune „Stop“ sportului poate fi devastator.
Tocmai de aceea, numitorul comun pentru toți cei activi în raport cu sportul ar trebui să fie respectul. Dar cum traducem asta efectiv în tehnici de prevenție? Ascultă-ți corpul înainte, în timpul și după antrenament.
1. Înaintea antrenamentului: încălzește-te corect. Și nu doar corect, ci mai ales mult. Cantitatea de timp petrecută cu exerciții de încălzire nu este niciodată prea mare.
2. În timpul antrenamentului: depășește-ți limitele, dar nu cu orice preț. Este normal ca performanțele să crească o dată cu trecerea timpului, însă minunile nu se întâmplă peste noapte. Un volum exagerat sau o intensitate mult prea mare pot avea efectul unui bumerang. Lucrează tare, dar încearcă să păstrezi un zâmbet câtuși de mic în timpul antrenamentelor.
3. După antrenament: cool down, stretching, streching, streching... Apoi somn bun. Și mâncare. Organismul are nevoie de recuperare, așa că noi suntem datori să i-o oferim după fiecare antrenament, fără excepție.
Rândurile de mai sus nu sunt revelatoare, însă au rolul de a ne face prieteni mai buni cu propriul corp. Este singura modalitate prin care putem să prelungim prezența sportului în viața noastră și să evităm, pe cât posibil, accidentările.
Radu Restivan este primul român are a început un serial de video review-uri dedicat echipamentelor sportive: 321sport. Mai multe găsești pe canalul Youtube sau pe pagina de Facebook.