Mișcarea în apă te ajută să arzi mai multe calorii decât cea pe uscat și, în plus, impactul la nivelul articulațiilor este mult redus. Din fericire sunt multe tipuri de exerciții pe care le poți face în apă.
Poți clasa antrenamentele de înot în două tipuri: de grup (aquagym) sau individuale (cu antrenor sau fără). Dacă optezi pentru antrenamentul individual, ai la dispoziție câteva tipuri de înot, cele patru stiluri fundamentale fiind: bras, fluture, crawl și spate (backstroke). Stilurile bras și crawl sunt cele mai populare, fiind aproape instinctiv executate.
Stilul bras presupune mișcarea brațelor în formă de cerc în plan paralel cu pământul, fiind unul dintre stilurile preferate de începători. Se poate executa fie cu capul deasupra apei, pentru evitarea problemelor cu respirația și orientarea, fie cu scufundare completă, pentru înotătorii mai avansați.
Încearcă-l dacă eşti la început sau ai o uşoară teamă de apă.
Stilul crawl este cel pe care îl vezi în majoritatea concursurilor de înot, fiind în același timp unul foarte solicitant. Acest stil presupune mișcarea picioarelor în plan vertical, în timp ce corpul rămâne cât se poate de drept. Mâinile au o mișcare circulară, ieșind din apă pe rând, pe lângă corp.
Încearcă-l dacă nu ai probleme cu respirația în apă – pentru acest stil, trebuie să respiri la 2, 3 sau 4 brațe, în funcție de nivelul de pregătire sau confortul propriu.
Stilul fluture presupune ieșirea din apă a ambelor mâini și coborârea lor în apă în același timp, pentru propulsie. Picioarele rămân lipite tot timpul și se mișcă în stilul unui delfin (dolphin kick).
Încearcă-l dacă vrei să îți testezi limitele în apă. Este un stil de înot mai greu, întrucât presupune o corelare exemplară între partea superioară a corpului și partea inferioară, situată sub apă.
Backstroke sau spate, așa cum îi spune și numele, se execută stând pe spate, capul fiind mereu la suprafață, iar mâinile mișcându-se alternativ, pe lângă corp, descriind o formă de cerc. Picioarele se mișcă la fel că în cazul înotului crawl, alternativ.
Încearcă-l atunci când vrei mai degrabă să te relaxezi în apă.
Aleargă, mergi rapid sau folosește accesoriile din piscină – sunt mișcări la fel de eficiente ca înotul. Aleargă de exemplu pe loc timp de două minute, stai câteva secunde, apoi repetă. Trei astfel de seturi te vor ajuta să îți lucrezi tot corpul. Ori folosește bureții de pe marginea piscinei, dar fă-o doar dacă ai fost la clase de aquagym și știi cum să lucrezi cu ei sau ești supravegheat de un antrenor.
Încearcă-le dacă nu știi să înoți sau dacă ai probleme mari cu genunchii – sunt excelente pentru musculatură.
Ramona Pacea este antrenor personal de fitness, înot și atletism la World Class at The Grand.