Ce faci astăzi? Ai stabilit deja o rutină zilnică de fitness? E important să știi că activitatea fizică, managementul stresului și somnul adecvat sunt toate modalități de a-ți consolida sistemul imunitar. Cercetările arată că persoanele în formă fizică bună, definite drept cele care fac regulat exerciții fizice, au o incidență mai mică a infecțiilor, în comparație cu persoanele inactive și sedentare. (Sursa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3842061/)
Cum ne ajută exercițiile fizice?
În primul rând, activitatea fizică ajută la eliminarea bacteriilor din plămâni, scăzând șansele de a răci, de a face gripă sau altă afecțiune. Antrenoarea americană care se ocupă de celebrități, Maryann Browning, a declarat că exercițiile fizice reduc și nivelul hormonilor de stres, ceea ce poate ajuta suplimentar împotriva bolilor. De asemenea, stimulează producerea de endorfine, care sunt calmante naturale și generatoare ale stării de bine.
Pentru un antrenament cardio acasă, MaryAnn Browning recomandă alergare pe loc cu genunchii la piept și cu călcâiele la șezut, sărituri jumping jack și așa-numitele burpees (un mix eficient între genuflexiuni, flotări și abdomene), un circuit care poate fi repetat de 5 până la 10 ori, în funcție de forma fizică. „Dacă sunteți în căutarea unui antrenament mai structurat, există o mulțime de opțiuni online din care să alegeți. O alegere excelentă sunt programele gratuite la cerere.” Click aici pentru a-ți alege clasa preferată și pentru a-ți personaliza antrenamentul în fiecare zi! LINK TO CLASE WCR ONLINE.
Nu uita să gestionezi stresul!
Cercetări care datează de peste 25 de ani au arătat faptul că stresul psihologic crește riscul unor boli. Allison Forti, consilier american pentru sănătate mintală, a explicat că stresul prelungit sau cronic poate avea un impact negativ asupra sistemului imunitar prin reducerea capacității organismului de a se apăra împotriva virușilor și bacteriilor. Potrivit lui Allison Forti, unii oamenii tind să adopte strategii negative pentru a putea face față stresului, cum ar fi să mănânce o dietă săracă, să nu doarmă suficient sau să adopte un stil de viață sedentar, ceea ce poate avea și un impact negativ asupra sistemului imunitar. Fundația Națională a Somnului recomandă 7 până la 8 ore de somn în fiecare noapte. Potrivit NSF, două reprize de somn de 30 de minute fiecare, una dimineața și una după-amiază, ajută la scăderea stresului și la compensarea efectelor negative pe care privarea de somn le are asupra sistemului imunitar.