Diabetul zaharat nu ar trebui să fie un motiv pentru a nu ne bucură în mod activ de sport și de exercițiile fizice.
Dimpotrivă, există chiar numeroși sportivi cu diabet care au obținut unele dintre cele mai înalte premii la diferite competiții sportive. Printre ei se numără și englezul, Steve Redgrave, care a câștigat numeroase premii la Jocurile Olimpice, inclusiv ultima să medalie de aur pe care a obținut-o după ce a fost diagnosticat cu diabet de tip 2.
Sportul sau exercițiile fizice sunt recomandate tuturor persoanelor cu diabet zaharat deoarece aduc o serie de beneficii pentru sănătate, printre care, cea mai importantă ar fi îmbunătățirea sensibilității la insulină.
Diferite sporturi pot afecta organismul în moduri diferite. De exemplu, mersul alert și joggingul vor duce, de obicei, la o scădere fiabilă a glicemiei. În schimb, sprintul și unele activități ale trenului superior pot duce inițial la creșterea nivelului de zahăr din sânge, dar care va scădea dacă sesiunea de exerciții este suficient de lungă. Prin testarea glicemiei în timpul activității fizice, puteți afla cum diferite sporturi și sesiuni de antrenament afectează nivelul de zahăr din sânge.
Înotul
Este un mod excelent de a-ți antrena întregul corp și de a-ți îmbunătăți sistemul cardiovascular prin pomparea mai eficientă a sângelui și a oxigenului în organism. De asemenea, înotul arde calorii și poate ajuta la controlul greutății, ceea ce este, de asemenea, important pentru diabetici.
Spre deosebire de alte sporturi înotul nu îți încordează articulațiile, și folosește în același timp mușchii superiori și inferiori ai corpului, un lucru extrem de important pentru persoanele cu neuropatie diabetică care suferă de slăbiciune musculară, amorțeli, furnicături și durere la nivelul mâinilor și picioarelor.
Persoanele cu risc de hipoglicemie care doresc să înoate în mod regulat sunt îndemnate să-și consulte medicul în prealabil pentru a-și evalua starea actuală de sănătate. Dacă nu ești familiarizat cu înotul în mod regulat, intensitatea unei sesiuni de o oră poate duce la hipoglicemie în timpul și după sesiunea de înot. Din acest motiv, nu este recomandat că persoanele începătoare să înoate singure, mai ales dacă nu pot identifica simptomele de glicemie crescută și scăzută. Când ai descoperit rutină care funcționează bine pentru ține și te simți încrezător în gestionarea diabetului, poți începe să înoți singur.
Yoga
Un număr tot mai mare de persoane cu diabet zaharat se îndreaptă către yoga într-un efort de a-și ține starea sub control și de a-și îmbunătăți calitatea generală a vieții.
Yoga este considerată a fi o opțiune promițătoare, rentabilă în tratamentul și prevenirea diabetului, datele din mai multe studii sugerând că yoga și alte terapii body & mind pot reduce hiperglicemia legată de stres și pot avea un efect pozitiv asupra controlului glicemiei.
Controlul stresului mental (managementul stresului) este una dintre cheile tratamentului diabetului. Atunci când suntem stresați, nivelul nostru de zahăr din sânge crește și nivelurile ridicate de zahăr din sânge cresc șansele de complicații grave, cum ar fi bolile de inimă.
Folosind tehnici de respirație controlată, meditație și posturi corporale, yoga și alte programe bazate pe mindfulness instruiesc participanții să invoce un răspuns de relaxare. Acest răspuns ajută la reglarea cortizolului și a altor hormoni de stres, ceea ce crește tensiunea arterială și nivelul glicemiei.
Alergarea
Alergarea poate fi o formă ideală de exercițiu pentru persoanele cu diabet zaharat, deoarece ajută la îmbunătățirea sensibilității organismului la insulină. Acest lucru poate fi util în special pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2 pentru a ajută la combaterea rezistenței la insulină.
Marele aspect al alergării pe care nu îl ai la multe sporturi este controlul, deoarece alergarea poate fi o formă de exercițiu adaptată cerințelor tale, cu excepția cazului în care alergi la diferite competiții.
Seriile scurte de alergare, între 20-45 de minute, pot fi efectuate de mai multe ori pe parcursul unei săptămâni, cu un efect relativ minim asupra nivelului de zahăr din sânge. Asigurarea glicemiei este între 7-10 mmol/l, iar consumul unei mici gustări ar trebui să asigure o pregătire adecvată pentru alergare.
Alergările mai lungi, de una până la două ore, ce necesită un ritm mai lent pe o perioadă lungă de timp, sunt recomandate doar alergătorilor cu diabet zaharat care au dezvoltat rutine bune și au un nivel de fitness mediu-avansat, deoarece încordarea corpului pe această durată fără antrenament poate duce la hiposuri severe. Pregătirea nu trebuie să se abată prea mult de la alergări scurte, dar va fi necesară o hidratare suplimentară și un aport de glucoză.