Ritmul potrivit trezește în tine nevoia de a te mișca și îți asigură randament maxim. Află cum să-ți calculezi tempoul și care sunt cele mai bune surse pentru playlistul tău.
Înainte să faci vreo alegere, trebuie să știi ce bpm (beats per minute) ți se potrivește. Testul este simplu: aleargă 15 minute într-un ritm care îți este confortabil și numără (sau folosește pedometrul), pentru a afla câți pași faci într-un minut. Repetă de câteva, apoi calculează media – acesta este tempoul tău.
Odată ce ai numărul, poți trece la selecția pieselor pentru alergare. Ca să-ți fie mai ușor, am făcut o listă cu cele mai bune modalități de ales muzica:
1. Fă-ți singur selecția
Metoda manuală. Probabil că va dura cel mai mult dintre toate metodele prezentate, dar are avantajul că va fi personalizată 100%. Procesul e simplu, alege piesa pe care o dorești, verifică-i tempoul pe siteuri ca audiokeychain.com sau songbpm.com și stabilește dacă și unde intră în listă. Dacă nu găsești vreo piesă în bazele lor de date, poți afla singur bpm-ul bătând ritmul pe site-uri ca beatsperminuteonline.com.
Metoda semi-automată. Există on-line multe softuri care analizează tempo-ul pieselor pe care le ai pe calculator. Programele ca MixMeister, Bpm Calculator sau BPM Counter îți vor citi și analiza rapid melodiile din colecție și vei afla cum să le aranjezi pentru un antrenament cât mai eficient.
2. Caută și împrumută
O căutare simplă pe Google, de tipul "160 bpm playlist" îți va furniza zeci de rezultate utile, dacă nu ai timp să îți creezi propria listă. Așa că, fie poți lua 100 de piese din listele gata făcute pentru tempo-ul căutat, fie poți accesa liste "de-a gata" pe site-uri ca jog.fm.
3. Ia un playlist "prefabricat"
Site-uri ca run2r.com sau runneracademy.com pun la dispoziția alergătorilor un portofoliu impresionant de selecții muzicale pentru alergare. Fie că te antrenezi pentru curse de 5.000 de metri, maraton sau doar alergi pentru sănătatea ta, vei găsi un playlist sau podcast potrivit.
Indiferent că asculți muzică de pe telefon, mp3player sau direct dintr-un smartwatch, este necesară o pereche de căști care nu te încurcă sărind din urechi la fiecare al treilea pas. Aruncă un ochi pe selecția noastră de căști pentru antrenamente.