După un an și jumătate de pandemie, ne dorim să ne simțim sănătoși și puternici. Ai experimentat deja în această perioadă anxietatea, senzația de sufocare între 4 pereți, frustrarea că viața ta s-a limitat între pat și canapea? Eu cred că a fost perioada în care ne-am dat seama ”la sânge” cât de mult contează să fim activi, să fim mobili, să ne simțim corpul cum trăiește, respiră, și este plin de viață.
Beneficiile sportului sunt nenumărate, aș enumera aici doar pe cele care, din punct de vedere medical, mi se par esențiale:
- activează metabolismului bazal și intensifică arderile calorice ceea ce duce la pierderea în greutate și scăderea procentului de grăsime din corp. Mișcarea fizică asociată cu o dietă echilibrată ne menține într-o formă fizică excelentă.
- scade nivelul de stres! Este demonstrat că sportul duce la eliberarea de endorfine, acestea conferind o stare de bine. Sentimentul de satisfacție personală după un antrenament este unic. Aceste elemente merg mână în mână cu un consum mai mic de zahăr sau alcool și ne ajută să evităm adicții nesănătoase.
- întăresc musculatura – se corectează astfel defecte de poziție (în atenția celor care petrec mult timp în față calculatorului), se ameliorează diverse zone dureroase (spate, genunchi, antebrațe) iar articulațiile devin mai flexibile.
- un somn odihnitor – persoanele care practică sportul regulat dorm un număr suficient de ore pe noapte, se trezesc mai odihnite și reușesc să fie energice și active chiar la ore foarte matinale.
- echilibrează pulsul. Persoanele neantrenate prezintă așa numita tahicardie inadecvată, ceea ce înseamnă că la eforturi relativ mici, pulsul crește la valori foarte mari, scăzându-le astfel capacitatea de efort. Din contră, în cazul persoanelor care fac sport, pulsul crește gradual, sub forma unei pante line care se corelează echilibrat cu nivelul de efort.
Buun! Acum că am recapitulat cât de mult echilibru aduce sportul în viață noastră, rămâne să trecem la fapte! Majoritatea dintre noi care decid să se apuce de sport sunt persoane sedentare, poate chiar supraponderale, care nu au cunoștințe despre cum/ce fel de antrenament trebuie să abordeze în așa fel încât să aibă efecte vizibile, să își mențină motivația pe termen lung și acesta să nu devină, din contra periculos pentru sănătate.
Dacă ai peste 30 ani, îți recomand o vizită la medicul de medicină sportivă și la cardiolog – cei doi își vor da avizul dacă este safe pentru ține să te apuci de sport. EKGul de repaus și testul EKG de efort sunt recomandate pentru această decizie! Vizita la medicul cardiolog poate evidenția probleme care contraindică activitatea sportivă, fie complet fie doar pe cea competițională. Odată asigurarea primită că te afli pe partea sigură a baricadei, sfatul meu este să începi cu pași mici.. o discuție cu un antrenor, eventual și un nutriționist dacă ai probleme de greutate, sunt piese ale unui puzzle care sigur, nu se termină aici, dar cu timpul, vei vedea imaginea de ansamblu: o versiune a ta mai bună, a fiecăruia dintre noi. Și sportul va deveni aer pentru tine.