Ți-ai promis că anul acesta mergi la sală? Perfect! Sfaturile de mai jos te vor ajuta să te ții de promisiune și să transformi antrenamentele într-o rutină plăcută.
Nu sta doar pe bandă
E ușor să stai acolo unde îți este confortabil și să aștepți rezultate minune. Cu toate astea, dacă alergi ca un maratonist pe bandă, nu vei avea automat cele mai bune rezultate, ba chiar îți vei face rău. Cu cât alergi mai mult timp, rezistența ta va crește, dar nu îți vei lucra musculatura mai deloc și s-ar putea să nici nu slăbești. Alternează exercițiile și folosește cardio inteligent. De multe ori femeile nu renunță la alergat pentru că se tem că exercițiile de forță vor fi dificile sau vor construi mușchii într-un mod inestetic. Dacă te confrunți cu această frică, apelează la un antrenor personal – el îți va crea un plan optim pentru obiectivele tale.
Începe cu greutățile asistate
E mult mai ușor să începi cu greutățile asistate, adică să lucrezi pe aparate. Indiferent dacă faci exerciții pentru picioare, piept, spate sau brațe, obișnuiește-te în primele sesiuni cu ritmul și greutățile. Intensitatea va fi mai mică, dar îți poți stabili un punct de plecare pentru exerciții. De asemenea, exercițiile standard pun în funcțiune și mușchii din profunzime, așa că focusul tău va fi distribuit în mai multe zone. Fii convins că dacă ești la sală pentru prima oară vei face greșit un exercițiu, așa că lasă măcar aparatele să te ajute.
Înțelege limitele greutăților
Dacă nu ai mai făcut exerciții cu greutăți până acum, încearcă să-ți descoperi și înțelegi limitele. Pornește de la ideea că primul exercițiu trebuie făcut cu o greutate de acomodare, care să nu-ți pună mari probleme. Seriile de exerciții (3 sau 4, în funcție de intensitate) se bazează pe creșterea constantă a greutății susținute. Setează-ți limita inițială destul de jos pentru a nu te epuiza după primul exercițiu și crește constant de la serie la serie și de la sesiune la sesiune. Astfel îți vei observa mai ușor evoluția.
Execută corect
Mai mult decât numărul de kilometri alergați ori greutatea pusă pe spate contează execuția. Dacă faci greșit exercițiile, ele nu vor mai avea efectele dorite. Practic, ori vei lucra alți mușchi ori riști accidentări (la spate, de cele mai multe ori). Uită-te cu atenție în sală, întreabă-i pe alții dacă nu ești sigur sau ia-ți un antrenor personal.
Intră într-un program pentru începători
Unul care să te învețe cum să te antrenezi și cum să mănânci, în funcție de nevoile corpului tău. Let’s Go You este un astfel de program. Timp de 8 săptămâni acest program aduce aproape de tine – fizic, dar și virtual, printr-o aplicație și pe e-mail – o echipă întreagă de specialiști. Odată intrat în Let’s Go You primești o aplicație dedicată, care îți oferă 24/24 toate informațiile de care ai nevoie, un plan alimentar creat de special pentru tine, un program de antrenament, adaptat de antrenorul personal nevoilor tale și patru sesiuni de antrenamente cu antrenorul personal. Iar când te antrenezi singur, în aplicație ai un video cu fiecare exercițiu.
Ia-ți un antrenor ca să te motiveze și ghideze
Da, da, ne repetăm. Dar o facem cu motiv. Chiar dacă ți se pare că știi să faci tot ce trebuie în sală, un antrenor te va face să descoperi noi exerciții și vei putea învăța mai multe. Iar în caz că vrei să schimbi ceva radical la tine, e complicat și chiar periculos să o faci de unul singur – indiferent că e vorba de acumulare de masă musculară sau de slăbit. În plus, e bine să ai un partener de antrenament care să-ți spună când să te oprești sau când să mai tragi cu tine.
Continuă să mergi (la sală)
Ultimul sfat nu mai ține de greutăți, kilometri sau antrenori, ci de tine. Dacă ești începător, sunt multe lucruri care te vor face să fugi înapoi pe ușă și să uiți de sală. De asta trebuie să pornești în etape. Dacă te vei duce în prima zi și vei da totul, vei avea o febră musculară pe care nu o vei mai putea controla o săptămână. Începe treptat, cu pași mici, descoperă aparatele cu răbdare și execută corect. Când nu mai poți, oprește-te, dar revino.