Tu îi asiguri organismului nutrimentele și energia necesară pentru o zi activă? Urmează sfaturile noastre și vei reuși să respecți cu ușurință recomandările oricărui nutriționist.
Înlocuiește cafeaua cu sucuri naturale
În felul acesta, poți să îți iei porția de fructe într-o „doză“ de 250 de mililitri, preparând chiar tu sucul. Încearcă un mix din sfeclă, morcovi, ghimbir, țelină și măr – o combinație perfectă pentru sistemul tău imunitar.
Adaugă legume în mâncărurile tale preferate
Dacă nu îți plac foarte mult legumele, nu trebuie să ai mese bazate numai pe ele. Te poți „păcăli“ la o masă, adăugându-le în orice: pune mai multe roșii cherry în paste, fă-ți pizza cu broccoli, ardei și morcovi sau adu-ți aminte câte legume se pot folosi într-o supă.
Pune fructe în iaurt
Într-o astfel de combinație este important să alegi un iaurt simplu cu o cantitate redusă de grăsimi. Consumă la micul dejun unul degresat cu fructe de pădure proaspete!
Prepară un grătar cu legume
Știm că grătarul este folosit în mod special pentru carne. Mai ales când e vorba de petreceri în aer liber. Însă, la fel de bune pot fi și vinetele, dovleceii, sparanghelul, ciupercile și cam orice altă legumă îți trece prin cap. Stropește-le cu puțin ulei de măsline și condimente și vei avea o masă pe cinste.
Ține fructele mereu la vedere!
Astfel nu vei mai putea spune că ai uitat. Pune-ți fructe pe masa din bucătărie, în sufragerie, pe birou și nici măcar nu vei mai uita de magica cifră cinci.
Când și cum e bine să le mănânci
Fructele trebuie consumate pe stomacul gol. Ideal ar fi dimineața sau între micul dejun și prânz, ori cu o oră înainte de masă, respectiv cu două după ce ai mâncat. Astfel organismul tău poate să își ia în voie toate vitaminele din fructe și să nu le dea ocazia să fermenteze în stomac, în contact cu alte alimente pe care tocmai le-ai mâncat. Evită să le consumi seara, pentru că zahărul din ele îți poate da energie și vei adormi mai greu.
Legumele cu un conţinut mare de amidon (cartofii, orezul) nu trebuie combinate cu proteine – stomacul digeră foarte greu această combinație. Cele cu un conţinutut redus pot fi combinate și cu cereale. De exemplu, îți poți prepara spanac cu quinoa pentru o masă de prânz - corpului tău îi va fi mult mai uşor să se bucure de această combinaţie.