Odată cu plăcerea alergării, vine și riscul de accidentări. Însă cu puțină grijă le poți evita.
Sindromul dureros patelofemural sau "genunchiul alergătorului"
Ce simți O durere constantă la nivelul rotulei genunchiului care se agravează în timpul alergării. Apare și la urcarea scărilor sau după o sesiune de repaus cu genunchiul îndoit.
Cum tratezi În multe cazuri odihna ajută cel mai bine. După alergare aplică gheață 8-10 minute, iar seara folosește comprese calde. Dacă genunchiul continuă să doară, nu mai alerga până când durerea dispare.
Cum previi Adaugă antrenamente de forță în programul tău și întărește-ți cvadricepșii. Adaugă exerciții și pentru întărirea mușchilor de la nivelul șoldurilor, care îți vor stabiliza pelvisul mai bine în timpul alergării. Alege o pereche de pantofi de alergare potrivită ție și fii atent la tehnica de alergare.
Fasceita plantara
Ce simți Te confrunți cu o inflamație a tendonului ce unește călcâiul cu degetele piciorului și ai senzația că, în mod constant, calci cu călcâiul pe un cui. Durerea poate să dispară în timpul mersului sau alergării, dar revine imediat după sau a doua zi.
Cum tratezi În primul rând cu repaus. Apoi, ar trebui să aplici comprese cu gheață la nivelul călcâiului. Dacă inflamația este gravă, e cazul să apelezi la antiinflamatorii. Masajul cu o sticlă cu apă înghețată poate reduce durerea și inflamația.
Cum previi Execută mișcări de întindere a labei piciorului, degetelor și gambelor în fiecare dimineață. Adaugă exerciții de forță pentru mușchii gambelor în programul tău de antrenament. Alege o pereche de pantofi de alergare care să îți ofere stabilitate și să corecteze pronația excesivă.
Afecțiuni ale tendonului lui Ahile
Ce simți Durere în zona inferioară a gambei, aproape de călcâi. Apare, de obicei, când pui presiune pe degetele piciorului. Durerea dispare după încălzire și în timpul antrenamentului, dar reapare după sau a doua zi.
Cum tratezi Repaus și o încălzire temeinică înainte de alergare. Dacă nu se vindecă leziunile, oprește-te din alergat și consultă un medic. Leziunile pot cauza rupturi, iar tratamentul pentru acestea este, cel mai des, operația.
Cum previi Lucrează-ți bine mușchii gambei și nu uita să te încălzești înainte de alergare. Acordă o atenție sporită zonei. Folosește încălțăminte adecvată și corectează-ți tehnica de alergare.
Afecțiuni la nivelul tibiei
Ce simți Dureri la nivelul tibiilor, pe interior. Pot fi cauzate de stresarea tendoanelor de la nivelul tibiilor sau de dezechilibrul dintre mușchii zonei inferioare a piciorului față de cei din zona superioară.
Cum tratezi Afecțiunile la nivelul tibiei sunt întâlnite cel mai des la începători sau la alergătorii care au intensificat antrenamentul fără să fie pregătiți. Este indicată odihna și aplicarea locală a compreselor cu gheață. Dacă zona tibiei doare la atingere, este necesar tratament cu medicamente antiinflamatorii. În caz că durerea persistă, consultă un medic.
Cum previi Aleargă pe suprafețe mai puțin dure la impact. Evită asfaltul. Folosește încălțăminte care să îți corecteze pronația excesivă, dacă este cazul. Întărește-ți mușchii care înconjoară tibia. Dacă ești începător sau vrei să crești intensitatea antrenamentelor tale, fii moderat.
Sindromul tendonului iliotibial
Ce simți Acest tendon leagă exteriorul genunchiului de șold și este solicitat pentru a stabiliza genunchiul. Inflamarea acestuia se manifestă printr-o durere la nivelul genunchiului în timpul alergării, în special când cobori.
Cum tratezi Apelează la comprese cu gheață, exerciții de întindere și masaj pentru relaxarea tendonului. Pentru afecțiuni severe, trebuie să apelezi la tratament cu medicamente antiinflamatorii.
Cum previi Adaugă în antrenament exerciții de ridicări laterale ale picioarelor sau unele cu deplasare laterală folosind benzi de rezistență pentru întărirea mușchilor șoldurilor. Dacă alergi pe o pistă de atletism, schimbă direcția de alergare mai des sau schimbă partea drumului pe care alergi. Evită traseele cu pante agresive.