Vrei surse noi de vitamine? Jicama și usturoiul negru sunt două dintre produsele la care trebuie să apelezi. Află ce sunt și cum le poți introduce în meniurile zilnice.
Jicama
Această legumă săţioasă, cu un gust dulceag, este, de fapt, napul Mexican.
Cum o găteşti: deoarece un gust asemănător cu mărul ori cu castana, o poţi folosi cu încredere în salate. Spre exemplu, alături de un castravete, o portocală, un praf de chili, sare şi jumătate de lămâie.
De ce este sănătoasă: jicama are fosfor, calciu şi vitamina C. Adică lucruri de care ai mare nevoie acum, în prag de iarnă.
Mei
Nu ştiai că îl poţi mânca şi tu? Atunci nu ştiai ce pierzi.
Cum îl găteşti: întâi de toate, trebuie fiert – 12 minute sunt suficiente. Apoi pune-l într-o salată, cu avocado, nuci, roşii, castraveţi, rucola, ulei de măsline şi lămâie.
De ce este sănătos: meiul reface cantitatea de fier din organism, are magneziu şi potasiu din plin şi, în plus, te ajută să ai o piele mai sănătoasă, conţinând retinol, niacina, tiamina, riboflavina sau piridoxina, vitamine extrem de hrănitoare pentru ten.
Orz
Deşi nu te duce cu gândul la un preparat delicios, gătit cum trebuie, orzul îţi poate aduce multe beneficii.
Cum îl găteşti: folosește-l în risotto, în locul orezului; vei obține un preparat mai dulceag şi mai săţios.
De ce este sănătos: mai ales dacă ai o dietă vegetariană, e bine să ştii că orzul are multe proteine. În plus, ajută la digestie, reglarea colesterolului sau a nivelului de glucide.
Usturoiul negru
Pentru că şi vechiul usturoi avea nevoie de un înlocuitor mai eficient.
Cum îl găteşti: deoarece este mai dulce decât usturoiul pe care îl ştiai şi nu are un gust atât de înţepător, pune-l în sosuri mai fine sau, pur şi simplu, peste garniturile tale tradiţionale.
De ce este sănătos: usturoiul negru te protejează împotriva cancerului, având numeroşi antioxidanţi. În plus, are agenţi antibiotici şi antimicotici naturali.
Alge marine
Poate le-ai mai încercat sporadic, dar crede-ne că merită să le consumi regulat.
Cum le gătești: le poți trata ca pe spanac sau salată verde. Amestecă-le cu felii de măr, varză roşie, tofu şi orez sălbatic.
De ce sunt sănătoase: cercetătorii susţin că reduc riscul de cancer de sân. În plus, au vitamina K, mult calciu şi te ajută să scapi de grăsimi.