Alimentația este una dintre cele mai puternice arme la care putem recurge în lupta cu orice boală. Răceala poate fi prevenită și combătută dacă includem în meniul zilnic alimente bogate în vitamina C și antioxidanți.
Iaurtul
Iaurtul ajută la producerea de leucocite, substanțe care luptă împotriva infecțiilor. Consumă zilnic o porție de iaurt natural, în care poți adăuga și câteva fructe de pădure, iar răceala va sta tot mai departe de tine!
Iaurtul mai conține un component care întărește sistemul imunitar: Zincul. Studiile au arătat că zincul reduce durata simptomelor răcelii, dar cantitatea de zinc necesară pentru astfel de beneficii – cel puțin 75 de miligrame – este mult mai mare decât cele două miligrame prezente într-o porție normală de iaurt.
Ghimbirul
Este una dintre minunile medicinii ayurvedice, pentru că are o mulțime de proprietăți. Este antiseptic, expectorant, antiviral, antiinflamator. Acest ingredient mai este cunoscut și pentru proprietățile sale antioxidante: susține funcția cognitivă în procesul de îmbătrânire și chiar contribuie la îmbunătățirea memoriei și a timpului de reacție.
În același timp, are un efect energizant asupra organismului, care rivalizează cu efectul cafelei - o cană de ceai de ghimbir fiind o opțiune foarte gustoasă și sănătoasă. De asemenea, folosirea ghimbirului în timpul răcelii și gripei poate contribui la reducerea intensității migrenelor și a altor manifestări neplăcute asociate.
Cătina
Dacă aveai impresia că citricele sunt campioanele vitaminei C, atunci e timpul să-ți schimbi părerea. Cătina are de 10 ori mai multă vitamina C, iar pe lângă asta, mai are și vitaminele E, K, complexul B (B2, B6, B9, colina, inozitol), serotonină, minerale și... mai are rost să continuăm?
Cătina ajută organismul să se menţină sănătos şi puternic şi, la nevoie, să lupte împotriva bolilor. Mai mult, are proprietăţi antibiotice şi combate direct infecţiile bacteriene.
Fructele de cătină conţin aproape toate mineralele şi vitaminele necesare organismului uman. Un pahar de suc de catina cu miere, proaspăt preparat, consumat dimineaţa, va asigura porţia de vitamine şi energie pe tot parcursul zilei.
Rodia
Deși consumarea unei rodii pe zi aduce beneficii uimitoare sănătații, cea mai mare cantitate de substanțe nutritive se găsesc în miezul alb și sâmburi. Aceștia neutralizează moleculele daunatoare din celulele noastre si lucrează, practic, la nivel de ADN pentru a preveni îmbătrânirea celulară.
Are de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde, pe care probabil îl consumai tocmai pentru cantitatea mare din aceste substanțe. În plus, are vitamina C din plin, care te va ajuta să scapi de răceli, și vitaminele A și E, de care ai nevoie pentru o piele sănătoasă, care din cauza frigului are de suferit.
Ceaiul de echinaceea
Studiile au arătat că echinaceea reduce șansele de a dezvolta o răceală comună cu până la 58%. Echinaceea reduce durata unei răceli comune cu până la o zi și jumătate. Echinaceea este unul dintre cele mai eficiente remedii naturiste atunci când vorbim de forme ușoare de răceală sau gripă.
Cea mai bună modalitate de te bucura de o serie largă de beneficii aduse organismului, este de a consuma o ceașcă de ceai cald de echinaceea în fiecare zi sau de a introduce în dieta zilnică minim o capsulă cu pulbere de echinaceea.