În fiecare an, între 23 și 30 Septembrie, are loc Săptămâna Europeană a Sportului, o inițiativă a Comisiei Europene, menită să promoveze sportul și activitatea fizică în întreaga Europă. Evenimentul generează noi activități sportive și educaționale și se bazează, de asemenea, pe inițiativele de succes deja existente în context european, național, regional sau local. Această campanie îi inspiră pe europeni să fie activi pe durata săptămânii și îi încurajează să rămână activi întregul an. Una din temele principale ale evenimentului din acest an a fost Incluziunea persoanelor cu dizabilități.
Pentru a veni în sprijinul acestei inițiative și a transmite mai departe un mesaj de apartenență și reintegrare, World Class s-a asociat cu organizația Special Olympics, alături de care a dezvoltat activități în cadrul evenimentului #BeActive Day 2024, la Roaba de Cultură din Herăstrău, dar și prin clasa specială pe care Robert Szucs, Antrenor Personal World Class, a susținut-o în clubul World Class VOX din Timișoara.
Misiunea Special Olympics este integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale prin puterea transformatoare a sportului. Prin aceste activități, sportivii Special Olympics au șansa de a deveni membri activi ai familiei şi ai comunităţii din care fac parte, câștigând, dincolo de medalii, acceptarea și aprecierea celor din jur. Organizează competiții locale, regionale și naționale, participă din 4 în 4 ani la Jocuri Mondiale de Vară și de iarnă, dar și la alte competiții internaționale la care sunt invitați. Toate acestea pentru a combate discriminarea și izolarea în randul persoanelor cu dizabilități intelectuale, pentru a le reda demnitatea și pentru a le crește stima de sine. Pe scurt, schimbă vieți prin sport și generează impact în comunitate.
Revenind la colegul nostru, Robert, acesta este un tânăr sportiv pasionat, absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport cu specializare în Kinetoterapie și instructor de group fitness și antrenor personal în clubul World Class Vox din Timișoara. Robert și-a dorit întotdeauna să-i inspire pe cei din jur să își îmbunătățească calitatea vieții prin intermediul activității fizice și a reușit să fie un exemplu pozitiv atât pe plan profesional, cât și pe plan personal.
În urmă cu 3 luni viața lui Robert a luat o întorsătură dramatică. A suferit un accident grav, iar după șase săptămâni petrecute în spital, medicii nu i-au putut salva piciorul stâng și i l-au amputat de la genunchi în jos.
Deși acest tragic accident i-a marcat viața, Robert nu s-a lăsat învins de această încercare dificilă. A avut și are susținerea necondiționată a familiei și a prietenilor, care l-au ajutat să-și regăsească echilibrul mental. A găsit în el puterea și forța interioară de a se adapta acestei situații și a revenit la sală imediat cum a fost externat din spital, pentru a-și vedea colegii, dar și pentru a se încărca cu energia celor care își desfășurau antrenamentele.
La mai puțin de o săptămână după externare, a susținut alături de o altă colegă, o clasă de group fitness, ajutat de cârje, împărtășind celor din jur pasiunea pentru un stil de viață activ și sănătos, demonstrând astfel că puterea de a depăși astfel de provocări nu vine doar din exterior, ci și din determinarea personală.
Robert este un coleg remarcabil, un adevărat erou, un model pentru întreaga comunitate, care ne face să privim succesul cu alți ochi. Prin propriul exemplu și prin povestea sa impresionantă de curaj, Robert transmite un mesaj puternic tuturor celor care se simt copleșiți și neputincioși. El demonstrează că orice obstacol poate fi înfruntat, orice limitare poate fi transformată într-o oportunitate de dezvoltare.