“Trăim zilele în care, din nefericire, facem și zicem lucrurile “la modă” mai mult ca oricând, fără să le înțelegem realmente sensul. În cei aproape 15 ani de când lucrez în domeniul fitness-ului m-am lovit des de unul dintre aceste concepte “la modă” și mai ales de percepția greșită a majorității oamenilor asupra a ceea ce reprezintă el și anume “stilul de viață activ”.
Înainte să continui acest articol, te-aș ruga să te oprești puțin și să te gândești ce înseamnă pentru tine acest “stil de viață activ”. Care e primul lucru care îți vine în cap atunci când auzi sintagma aceasta?
De-a lungul anilor de activitate în fitness am remarcat cu tristețe că mult prea mulți oameni limitează stilul de viață activ la câteva ore pe săptămână petrecute într-o sală de fitness. Mi-aș dori foarte mult ca lumea să înțeleagă că acele câteva ore “de sală” nu sunt suficiente pentru ca un om care se deplasează peste tot cu mașina, muncește 8 ore la un birou și în timpul rămas liber, stă pe canapea, fotoliu sau scaun (de bucătărie, terasă, restaurant, cinema etc.), să considere ca are un “stil de viață activ”.
Viața activă este un mod de viață care integrează activitatea fizică în activitațile zilnice. Activitatea fizică variază de la treburile casnice, mersul pe jos, cu bicicleta sau rolele (trotineta electrică nu intră în calcul) sau joaca cu copiii, până la a avea un program organizat de exerciții fizice (aer liber/ sală ), a practica un sport de agrement sau chiar de performanță.
A fi un om activ înseamnă a fi un om în mișcare, cu mintea setată și corpul pregătit permanent pentru “a face”, “a fi în mișcare”. Oamenii sunt făcuți să se miște. Primele mișcări ale corpului uman apar încă din săptămâna a 6-a de viață. Mișcarea este esențială pentru o dezvoltare armonioasă. Prin exercițiu fizic, corpul nostru se întărește, capătă echilibrul și își dezvoltă sistemul osos. Dacă de mici ne formăm o structură osoasă rezistentă, acest lucru ne va ajuta pe masură ce înaintăm în vârstă și începem să ne pierdem din densitatea țesutului osos. E foarte important să ne încurajăm copiii să își dorească sa fie activi, iar cea mai bună modalitate de a face asta este prin exemplul personal.
Un studiu publicat în noiembrie 2017, pe site-ul de știri “The Harvard Gazette”, a demonstrat faptul ca exercițiile fizice moderate, precum mersul rapid pe jos, reduc cu până la 70% șansele unui deces prematur.
Un adult ar trebui să aibă în medie 30 de minute de activitate fizică, de cinci ori pe săptămână. În cazul copiilor și adolescenților, această medie este de 60 de minute. Este bine să începeți prin a face trei reprize a câte zece minute de exercițiu fizic într-o zi.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, stilul de viaţă al unei persoane are o influență de 50% asupra sănătății sale, în timp ce mediul înconjurător și factorul ereditar au o însemnătate de doar 20%, iar medicina are o contribuție de doar 10%. Concluzia: suntem principalii răspunzători pentru prorpria sănătate!
Din păcate, prea mulți oameni duc lupte grele în interiorul lor pentru a se mobiliza să fie activi și de multe ori, pierd aceste lupte. Dacă te regăsești în descrierea asta, ai mai jos câteva mici sfaturi/trucuri care te-ar putea ajuta să începi să le câștigi.
PAȘI CĂTRE UN STIL DE VIAȚĂ ACTIV
1.Convinge-te că ai nevoie și că îți va fi de folos stilul de viață activ;
2. Propune-ți să devii activ – setează-ți mintea, pune-ți în intenție să fii un om activ, stabilește amănunțit ce vei face pentru a obține asta și manifestă cât de mult și intens poți pe toate căile (verbal, în scris, prin desen, în gand);
3. La fiecare sfârșit de zi, stabilește dacă ai făcut ce îți propusesei pentru ziua respectivă ca să îți atingi obiectivul și ce anume vei face următoarea zi. La finalul săptămânii mai fă un bilanț și țintește să ai măcar în 4 din 7 zile obiectivele bifate.
Exemplu obiectiv:
Luni – urc pe scări în loc să urc cu liftul;
Marți – duc copiii în parc (pe jos) și acolo joc fotbal cu ei.
PAȘI MICI PENTRU UN OBIECTIV MĂREȚ
- Să te culci mai devreme și să te trezești mai devreme;
- Să îți corectezi dieta: să mănânci mai puțin și mai des, să renunți la “ronțăieli” , să mănânci mai puțin (spre deloc) zahăr;
- Să bei mai multă apă și mai puține sucuri, cafea și alcool;
- Să mergi pe jos o parte sau chiar tot drumul spre casă/muncă;
- Să faci exerciții la birou în timp ce lucrezi;
- Să limitezi timpul petrecut în fața televizorului;
- Să te joci mai mult cu copiii;
- Să ieși din casă mai des;
- Să te plimbi prin jur atunci când vorbești la telefon;
- Să îți faci singur curat și ordine în casă.
- Să îți găsești un hobby în aer liber;
- Să te împrietenești cu oameni activi;
- Să te aboneazi la un club de fitness.
CONCLUZII
Pentru fiecare dintre noi, “activ” înseamnă ceva anume și poate fi destul de diferit de ceea ce înseamnă pentru altcineva. Chiar și pentru noi înșine, sensul se poate schimba zilnic în funcție de context – într-o zi poate însemna să te plimbi pe jos prin oraș, în alta zi poate însemna să concurezi la “Ninja Warrior”.
Înainte de toate, să fii activ este un mod de a gândi.
Menținerea unui stil de viață activ și ordonat în secolul vitezei, definit de dezordine și superficialitate, pare un lucru extrem de complicat, dar este realizabil, cu disciplină și autocontrol. ”
Articol realizat de Alexandra Anastasiu – Manager Grup Fitness World Class România