Activitatea fizică este foarte importantă pentru dezvoltarea copiilor, însă poate fi dificil să-i convingi să facă primii pași către un stil de viață activ și sănătos. Inițierea, discuțiile despre comportamentele sănătoase, implicarea copiilor în activități fizice, pot contribui la stimularea pasiunii pentru mișcare pe termen lung.
Activitățile fizice au beneficii multiple pentru sănătatea fizică, mentală și dezvoltarea cognitivă și socială. Este important să încurajam copiii să fie activi fizic și să le oferim o gamă variată de activități pentru a-și dezvolta abilitățile și a-și îmbunătăți starea de sănătate.
Exercițiile fizice eliberează endorfine, ceea ce poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății. De asemenea, activitățile fizice îi ajută pe copii să își dezvolte încrederea în sine și să își îmbunătățească stima de sine. Copiii activi au mai multe șanse să fie mai motivați, mai concentrați și să aibă succes la școală.
Presiunea societății asupra părinților de a avea un copil bun la toate, propriile ambiții ale adulților, lipsa de timp și tentația tehnologiei au condus la reducerea volumului de joacă liberă în defavoarea activităților structurate și a timpului petrecut în fața unui ecran. Părinții le pot insufla celor mici dragostea pentru mișcare și îi pot ajuta să o integreze în rutina lor zilnică, astfel pot stabili modele sănătoase care vor dura până la vârsta adultă.
Copiii sunt foarte receptivi la comportamentele părinților și a adulților în general. Dacă le vei arăta celor mici că îți place să faci mișcare regulat, aceștia vor fi mai predispuși să-și dezvolte un stil de viață activ.
Creează o atmosferă distractivă
Cei mici se vor simți mai motivați să facă mișcare dacă activitățile lor sunt distractive și jucăușe. Părinții pot crea un mediu plăcut pentru copii, prin organizarea de jocuri și activități fizice care să îi facă să râdă și să se distreze.
Organizează activități în familie
Organizarea de activități fizice în familie poate fi distractivă și motivantă. Încercați să mergeți în drumeții, să faceți jogging, să vă plimbați cu bicicletele sau rolele sau să jucați fotbal, tenis sau baschet împreună.
Încurajează joaca liberă
Joaca liberă este modul în care copiii învață despre ei înșiși și despre mediul înconjurător. Joaca nestructurată le permite copiilor să-și folosească toate resursele fizice, cognitive și emoționale. Imaginația și creativitatea sunt puse la lucru. Atunci când cei mici au libertatea de a se juca așa cum își doresc, exersează abilități de luare a deciziilor, văd și înțeleg mai bine urmările acestor decizii, atribuții esențiale și în viața de adult.
Vorbește-i despre fitness
Dacă îți dorești să-i inspiri pe cei mici să iubească mișcarea, trebuie să-i înveți bazele unui stil de viață sănătos. Vorbește-le despre importanța antrenamentelor, sporturilor și activităților fizice pentru sănătate.
Limitează-i timpul petrecut în fața ecranului
Timpul petrecut în fața ecranelor ar trebui limitat la maxim două ore pe zi. Astfel, copiii vor avea mai mult timp pentru activități fizice și jocuri în aer liber. În loc să petreacă timp în fața televizorului sau a calculatorului, încurajați-l pe cel mic să facă mișcare fizică. De exemplu, puteți să mergeți împreună la plimbare în parc sau la piscină.
Încurajează-l să participe la activități de grup
Activitățile fizice alături de alți copii de aceeași vârstă, îi ajută pe cei mici să-și formeze abilitățile de socializare și să-și facă noi prieteni. Sporturile de echipă îi transformă pe cei mici în persoane cu abilități de relaționare foarte bune, pe baza aptitudinilor învățate și asimilate în mod organic pe terenul de sport: comunicarea, sacrificiul și asumarea greșelilor individuale. Mai mult decât atât, copiii vor putea împărtăși cu ceilalți coechipieri atât bucuria unei victorii, cât și asumarea unei înfrângeri, ceea ce îi va pregăti pe micuți pentru succesele și eșecurile în viața adultă.
Stabiliți obiective
Împreună cu copilul tău stabilește obiective realiste și măsurabile. Acestea pot fi atinse printr-un program regulat de mișcare fizică și pot include, de exemplu, să reducă timpul petrecut în fața ecranelor și să iasă afară la joacă, să participe la competiții fizice sau să facă un sport de performanță.
Menține-l motivat
Oferă-i feedback-uri pozitive și încurajează-l să facă mișcare fizică, dar în același timp este important să-și ia și pauze, pentru a menține un program regulat și echilibrat pe termen lung.
Implică-te alături de copilul tău în activitățile fizice preferate
Mergi împreună cu cel mic la joacă afară, la înot sau cu bicicleta. Astfel, veți petrece timp de calitate împreună și vei deveni un model pentru el.
Creează o rutină
Creează o rutină zilnică care include activități fizice. Aceasta ar trebui să includă cel puțin 30 de minute de mișcare pe zi. În acest fel, copiii se vor obișnui cu un stil de viață activ și vor dezvolta obiceiuri sănătoase pe termen lung.
Mulți copii preferă să stea în fața televizorului, să se joace pe telefon sau tabletă și să se bucure de tehnologie, căzând în plasa sedentarismului. Dacă vrei să îți vezi copilul sănătos, este important să îi induci plăcerea de a face mișcare regulat.
La World Class găsești programe de fitness dedicate pentru cei mici, adaptate în funcție de vârstă și de condiția fizică, ideale pentru tonifierea generală, un corp armonios și mai mult echilibru. Programele de antrenamente pentru copii sunt disponibile atât pentru membrii World Class, cât și pentru non-membri!