Obezitatea infantilă este o problemă din ce în ce mai gravă la nivel mondial. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor estimează că aproximativ 19,3 la sută dintre copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 2-19 ani sunt obezi. Pandemia a impus restricții asupra activității fizice și a provocat o creștere a numărului de copii inactivi și sedentari. Jocurile video, televizorul și tabletele sunt comportamente sedentare care trebuie limitate pentru a-i ajuta pe cei mici să fie mai activi. Poate fi o provocare să îi ții la distanță pe cei mici de smartphone-urile lor, însă cu toate acestea, activitatea fizică este nevoia momentului prezent.
Cât timp este indicat ca cei mici să facă exerciții fizice zilnic? Specialiștii recomandă activitatea fizică pe tot parcursul zilei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani. Copiii care au între 6 și 17 ani ar trebui să fie activi fizic cel puțin 60 de minute pe zi. Exercițiile fizice sunt importante pentru dezvoltarea fizică și emoțională a copiilor, ajută la menținerea greutății corporale recomandate pentru copii și la îmbunătățirea forței și rezistenței acestora.
Vacanțele și zilele libere pot implica activități care să pună în mișcare întreaga familie. Plimbări cu bicicleta, drumeții în natură, înot sau chiar timp de joacă în parc.
Cum poți ca părinte să-ți motivezi copilul să facă mișcare?
Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să-ți motivezi copilul să facă mișcare:
Fii un model de comportament: Copiii îi imită pe adulți, așadar include în rutina ta zilnică activitatea fizică și încurajează-ți copilul să se alăture. Orice formă de mișcare contează, poate fi o alergare ușoară, o plimbare în parc, urcatul scărilor sau săritul corzii. Încearcă o varietate de activități sau sporturi până când copilul tău se identifică cu cele care îi fac plăcere. Implică-i în cât mai multe activități diferite, astfel încât să nu se plictisească.
Mergeți pe jos sau cu bicicleta la școală: Este o idee bună să le cumpărați o bicicletă rezistentă. Dacă pot merge cu bicicleta la școală sau la supermarket, își îndeplinesc automat norma de exerciții fizice zilnice. În plus, patinajul pe role este o opțiune la fel de bună.
Dăruiește recompense: Oferă-i copilului tău o mică recompensă sănătoasă de fiecare dată când urcă scările și nu folosește liftul sau de fiecare dată când acceptă provocarea de a face mișcare.
Activități fizice distractive: Copilului tău îi place să înoate? Înscrie-l la cursurile de înot sau cursurile de karate. La World Class, programele de antrenament sunt create după specificul vârstei lor: exerciții echilibrate, distractive, susținute de instructori specializați și cu experiență în lucrul cu copiii. Dansul este o activitate fizică distractivă. Fă un playlist cu muzica preferată a copilului tău și învață-l să se miște pe ritm.
Petreceți timp în familie: Planifică excursii de weekend la gradina zoologică, în parc sau la munte. Puteți să faceți drumeții pe munte sau picnicuri, astfel pe lângă mișcare, petreceți timp de calitate împreună. Campingul este o altă opțiune frumoasă și interesantă pentru cei mici.
Încurajează activitatea socială: Invită copiii din cartier sau colegii de clasă să formeze un club de patinaj, fotbal, cycling, baschet sau tenis. Asigură-te că cel mic se angajează într-o activitate fizică timp de o oră de cel puțin 4 ori pe săptămână.
Cumpără cadouri inovatoare care promovează activitatea fizică: Rolele, bicicletele, patinele de gheață, mingile de fotbal și chiar jocurile video care implică joaca activă sunt cadouri excelente care promovează activitatea fizică. O idee bună este folosirea aplicațiilor de urmărire a activității, astfel le poți monitoriza progresul.
Cum îți poți ajuta copilul să-și dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase?
Alimentația sănătoasă este la fel de importantă ca și activitatea fizică și trebuie încurajată de la o vârstă fragedă pentru a preveni creșterea în greutate și obezitatea infantilă. Asigură-te că cei mici consumă fructe și legume și mai puțin fast food sau alimente procesate încărcate cu grăsimi. Ideal ar fi să ai în permanență diverse fructe, legume, iaurturi cu conținut scăzut de grăsimi, nuci și lapte în frigider.
Pentru prânz sau cină alege carnea slabă, carnea de pasăre sau pește în loc de burger, paste și pizza. Încurajează-ți copilul să bea multă apă, poți adăuga lămâie și mentă pentru a-i da o aromă mai plăcută.
Dacă cel mic se simte epuizat după puțină activitate fizică sau evită să iasă afară la joacă, este recomandat să nu-i reprosezi că stă toată ziua în casă. Ideal ar fi să discuti cu el și să afli dacă există și alte motive pentru care este sedentar. Micile schimbări zilnice pot duce la o schimbare notabilă a stilului de viață.
Sursa: https://www.medicinenet.com/how_do_i_get_my_lazy_kid_to_exercise/article.htm