Când vine vorba de dans, există două tabere. Cei cărora le place să se dezlănțuie pe ring precum Beyoncé... Și noi restul. "Dansatorii care nu îndrăznesc", nu se pot bucura pe deplin de beneficiile numeroase și variate ale dansului, din cauza lipsei de coordonări și pentru că nu se lasă purtați de val.
În acest articol te invităm să descoperi principalele beneficii ale dansului pentru corpul și calitatea vieții tale. Această activitate te menține în formă, îți îmbunătățește circulația și îți mărește rezistența și flexibilitatea.
Dansul este practicat în întreaga lume de mii de ani. Antrenamentele de dans aerobic au apărut pentru prima dată în anii 1970. În anii 1980, jazzercize a luat avânt, iar apoi Zumba a devenit un fenomen al culturii pop. În zilele noastre, dansul modern cuprinde totul, de la hip-hop la balet. Este divers, dinamic și foarte distractiv. Mișcările în ritmul muzicii, pe diverse stiluri, ajută la crearea unui exercițiu fizic sănătos pe care îl putem practica în orice moment.
O sesiune explozivă de dans îți poate oferi un antrenament cardio foarte bun, în care poți arde o cantitate surprinzătoare de calorii. De asemenea, mișcările de dans îți pot îmbunătăți forța și tonusul muscular și, mai ales, pot spori coordonarea, agilitatea și flexibilitatea.
Dansul poate ajuta la ameliorarea stresului și la atenuarea depresiei, și deblochează o mulțime de endorfine. Cercetările indică, de asemenea, că dansul poate crește numărul de celule din hipocampul cerebral, regiunea creierului responsabilă de memoria pe termen lung și scurt, precum și de navigația spațială. Acesta este unul dintre motivele pentru care dansul este cunoscut ca fiind cel mai bun exercițiu pentru a rămâne tânăr.
Pentru a explora în continuare beneficiile dansului, cercetătorii de la Departamentul de Știința Exercițiilor și Sportului de la Universitatea din Wisconsin-La Crosse, au recrutat 19 femei sănătoase, cu vârste cuprinse între 18 și 22 de ani, fiecare dintre ele având o anumită experiență în dans aerobic și fără limitări cardiovasculare sau ortopedice în ceea ce privește exercițiile fizice.
Frecvența cardiacă a fiecărui participant a fost înregistrată în mod continuu pe tot parcursul antrenamentului, iar evaluarea efortului a fost făcută după încălzire, la fiecare trei până la cinci minute a antrenamentului și după revenire. Studiul a constatat că, în timpul antrenamentului, participanții au făcut exerciții la o medie de 73% din ritmul cardiac maxim și 52% din VO2 maxim, ceea ce se încadrează în intervalul de intensitate moderată.
La sfârșitul celor 55 de minute de antrenament, participanții au ars în medie 393 de calorii, ceea ce indică faptul că ar putea fi foarte benefic pentru controlul greutății. Se recomandă ca indivizii să consume între 1.200 și 2.000 kcal pe săptămână (între 240 și 400 kcal pe sesiune de exerciții fizice) pentru a influența pozitiv compoziția corporală.
Fiecare antrenament fuzionează cele mai recente stiluri de dans și cele mai tari melodii noi punând în același timp accentul pe distracție și mișcare. Te așteptăm la clasele de Dance și Zumba, îți garantăm că vei pleca din cluburile World Class cu un chef de petrecere antrenant.
Studiile arată că ne-am născut pentru a dansa. Potrivit experților, bebelușii se nasc cu o predispoziție de a se mișca ritmic ca răspuns la muzică. Dansul este una dintre primele forme de exprimare pe care le învățăm când suntem mici. Copiii reacționează cu mișcări mici de dans atunci când ascultă muzică, chiar înainte de a învăța să meargă.
Dar dacă dansul nu s-a lipit de tine în copilărie, nu te îngrijora, este ușor să înveți abilitați de dans și mai târziu în viață. Vei avea destul timp să te familiarizezi cu pașii și să te miști într-un ritm confortabil. Mai devreme sau mai târziu, îți vei găsi ritmul, iar endorfinele își vor face efectul și te vei bucura de o stare de bine și de o siluetă grațioasă.