Tu câte fructe consumi zilnic? Fructele sunt "vedetele" verii și prezintă numeroase avantaje nutriţionale. De la energie până la îmbunătățirea sănătății, aceste alimente delicioase au proprietățile necesare pentru a ne face organismul mai puternic și există alte sute de motive pentru care fructele trebuie să facă parte din dieta ta zilnică.
Fie că le consumi ca atare, într-o salată de fructe, ori în smoothie-uri, sucuri sau chiar înghețată home-made, fructele reprezintă desertul perfect pentru o siluetă de invidiat. Află în continuare ce fructe ar trebui să consumi cât mai des în această vară:
Pepene roșu
Pepenele roșu conține licopină, o substanță anti-cancerigenă și antioxidantă și este o importantă sursă de beta-caroten. Pepenele are în proporție de 92% apă naturală, ceea ce înseamnă că ajută pielea, musculatura, articulațiile și susține tranzitul intestinal. Combinația de apă și potasiu din pepene este un excelent detoxifiant natural, susținând activitatea renală.
Portocale
Citricele dulci sunt bogate în potasiu, un nutrient care este crucial pe timpul verii. Cu toate că portocalele sunt acide înainte de a le digera efectiv, ele au o mulţime de minerale alcaline care joacă un rol important în procesul de digestie. Această proprietate a portocalelor este similară cu cea a lămâilor, care sunt, fără îndoială, printre alimenetele cele mai alcaline. De asemenea, portocalele sunt compuse în proporție de aproximativ 80% din apă, așa că înghițind câteva felii zemoase te vor menține hidratat în cele mai caniculare zile de vară.
Mure și zmeură
Aceste fructe de pădure sunt surse excelente de fibre. Murele ne cuceresc prin aroma lor intensă și gustul dulce-acrișor, dar dacă vei descoperi numeroasele beneficii pe care murele le aduc sănătății vei iubi și mai mult aceste fructe. Zmeura, pe lângă faptul că este foarte delicioasă, este bogată în antioxidanți și are proprietăți tonice. Ea este o sursă excelentă de acid elagic, un fitonutrient antioxidant care are proprietatea de a preveni deteriorarea celulelor.
Caisele, piersicile și nectarinele
Proaspete sau uscate, nectarinele sunt o sursă solidă de fibre alimentare. Atât nectarinele, cât și caisele sunt bogate în vitamina A și în antioxidantul beta-caroten, în timp ce piersicile conțin multă vitamina C. Piersicile nu conțin grăsimi, au foarte puține calorii și conțin compuși bioactivi, care previn apariția obezității și a bolilor asociate cu aceasta. Magneziul din compoziția piersicilor previne apariția stărilor de anxietate, dar și a stresului.
Căpșuni și afine
Consumul de căpșune este asociat cu scăderea în greutate, cu întărirea sistemului imunitar, cu menținerea pielii frumoase, cu albirea dinților și nu numai. Bogate în vitamina C, care ne ajută la formarea și întărirea oaselor și a dinților, a globulelor roșii și a colagenului, căpșunele contribuie la combaterea infecțiilor și favorizează absorbția fierului. Sunt, de asemenea, bogate în vitamina E, care favorizează fertilitatea. Afinele conțin o multitudine de vitamine și minerale, însă marele beneficiu este cantitatea impresionantă de antioxidanți care le transformă în adevărate comori ale naturii, necesare menținerii sănătății, dar și prevenirii îmbătrânirii premature. Astfel, afinele au proprietăți antioxidante, antivirale și antibacteriene și conțin foarte puține calorii față de alte fructe, având un indice glicemic scăzut.
Mango
Există motive pentru care mango este cunoscut ca "regele fructelor". Acest fruct este îmbogățit cu fibre și are nu mai puțin de 20 de minerale și vitamine. Fibrele ajută la digestie și contribuie la menținerea sațietății. Mango este bogat în vitamina A și C, dar și în potasiu. De asemenea, zeaxantina, un pigment prezent în mango, protejează ochii prin filtrarea razelor UV dăunătoare.
Papaya
Un alt fruct excelent pe care îl puteți consuma în timpul verii este papaya. Papaya este bogat în vitamine, cele mai mari concentraţii fiind cele de vitamina C, magneziu, potasiu, fier, calciu şi beta-caroten. Acest fruct conține, de asemenea, papaină, un compus care este bun pentru sănătatea gastrointestinală. Papaiana joacă un rol important în descompunerea alimentelor din stomac, îmbunătățind digestia. Această enzimă digestivă lucrează împreună cu conținutul mare de apă din papaya atât pentru a ameliora senzația de balonare, cât și pentru a stimula activitatea intestinală.
Prune
Prunele sunt bogate în substanțe nutritive. Aceste fructe sunt bogate în fibre dietetice și sorbitol, care lucrează împreună pentru a ajuta la ameliorarea constipației și a altor probleme digestive. Prunele mențin inima sănătoasă prin menținerea nivelului tensiunii arteriale și prevenirea accidentelor vasculare cerebrale. Prunele au, de asemenea, un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că poți mânca prune în timpul unei diete.
Struguri
Albi, roze, negri, cu boabe mici sau boabe mari, strugurii sunt un izvor de sănătate pentru organism. Conținutul cel mai ridicat de antioxidanți se regăsește în pielița și sâmburii strugurilor. Unul dintre antioxidanții cei mai benefici din struguri poartă numele de resveratrol, care este clasificat drept polifenol, și a fost studiat în detaliu pentru beneficiile sale, cum ar fi proprietățile de protecție a sistemul cardiovascular, de scădere a glicemiei în sânge, precum și de reducere a riscului de cancer. Include strugurii în dieta ta dacă ai colesterolul sau glicemia ridicată. Strugurii îți vor menține inima sănătoasă și îți stimulează sănătatea creierului.
Sursa: https://magtheweekly.com/detail/9463-summer-fruits-and-their-health-benefits