Accesorii utile şi inutile la sală
Care sunt bune şi care sunt doar de fiţe
Imaginează-ţi un tip masiv şi rotunjor, deloc înalt, îmbracăt în negru, accesorizat mereu cu o centură peste mijloc, o mască pe faţă şi nelipsitele mănuşi fără degete. Un fel de Bane (personaj fictiv din seria Batman), varianta low-budget. Sexi, nu? Nu prea. Eu l-am văzut chiar de multe ori în cel puţin două săli în care activez. Uneori am impresia că acest Bane mă urmăreşte. Sau poate că sunt mai mulţi. Ei sunt genul de oameni care ştiu deja totul. Nu ai cu ce să-i ajuţi oricât de amabil ai fi pentru că ei au răspuns la orice. Dacă le spui despre un concept recent lansat, ei l-au folosit deja. Dacă apare mâine un film, ei l-au văzut deja alaltăieri. Este exemplul cel mai bun de aşa nu!
Ai înţeles ideea. Nu mai încerca să dai ora fixă în Fitness, lasă la o parte ideile preconcepute şi urmează câteva sfaturi simple sau evită greşeli des întâlnite legate de aceste 6 accesorii valoroase.
1.Centura – DA
Probabil cel mai des întâlnit accesoriu într-o sală de forţă este centura. Totodată este şi cea mai folosită pentru impresie artistică. Avem sau n-avem nevoie, o purtăm ca pe-un trofeu.
Rolul unei centuri de forţă este să te ajute să faci repetările alea extra într-o zi mai solicitantă la sală când vine vorba de greutăţi foarte mari sau maximale. În rest nu te ajută cu absolut nimic. Poate lucrează puţin la încrederea de sine. Cine ştie… ştie.
Centura funcţioneză cel mai bine când învăţăm să împingem în ea. Diferenţa dintre a folosi sau nu o centură este că atunci când nu o folosim contracţia musculară este înăuntru. Adică, inspiri adânc şi ţii aerul în tine în timpul execuţiei, iar contracţia e internă. În momentul în care folosim centura, ne ajutăm împingând în ea. Adică, contracţia este diferită şi anume, în timpul execuţiei tragem aerul în abdomen şi împingem în centură. Asta va crea un efect de siguranţă şi-ţi va da mai mult curaj.
Încă un lucru important este cât de strâns legăm centura. Pentru eficienţă şi accesibilitate mai bună, foloseşte o centură cu scai în loc de cele clasice de tip curea cu găuri. Dacă o strângi prea tare, va pune multă presiune şi vei avea dificultate în a respira cum trebuie. Dacă e prea lejeră, nu ai în ce să împingi.
Centura de forţă nu e un accesoriu pasiv sau de formă. Are o valoare imensă dacă e folosită corespunzător. Oricine a simţit o mică diferenţă atunci când a executat un Deadlift greu, ştie despre ce vorbesc. Centura te ajută să produci un tip diferit de contracţie pe care de altfel nu-l poţi obţine fără.
2.Hamurile pentru corectarea posturii – NU
Un accesoriu mai rar întâlnit este acest ham care se poartă aproape la fel ca un ghiozdan. Ce trebuie să ştim e că de cele mai multe ori este benefic doar pentru producători şi că este un accesoriu aproape inutil. Se foloseşte doar în cazuri extreme, la recuperarea după o accidentare gravă la spate. Corectarea posturii se face prin exerciţii specifice, activarea şi stimularea musculaturii spatelui.
“Designed to “gently retrain your musculature so that you can effortlessly maintain an upright position over time,” the Marakym is meant to be worn for up to 30 minutes per day.”
– asta spune un articol din Washington Post. Click aici pentru articol. Tocmai acesta e motivul pentru care nu recomand niciodată aşa ceva. E genul de accesoriu care face treaba pentru tine. Nu fii comod şi lucrează tu la corectarea posturii. Cei mai mulţi dintre noi petrecem multe ore pe zi în aceeaşi poziţie iar asta ne afectează postura şi creeză compensări în corp. Combate aceste probleme cu cap, nu cu accesorii inutile. Există foarte multe exerciţii pentru corectarea poziţiei de birou.
3,Brâu, sac sau chiar celofan – NU! Chiar NU!
Cea mai greşită concepţie este aceea că purtând pe tine brâuri, pungi, saci sau celofan, te vor ajuta în procesul de slăbire. Nimic mai fals! Pielea trebuie să respire, la fel cum şi noi respirăm. Pune o pungă pe faţă şi fă efort fizic 30 de secunde. Aha! Mă gândeam eu…
Pentru a obţine efectul de saună, ideal ar fi să mergem la saună. E mult mai sănătos decât să ne învelim ca o ceapă. Dacă nu aş fi probat porcăriile astea de Sauna Belt şi alte accesorii de genul, aş fi tăcut. Dar vorbesc din experienţă. O experienţă pe care am avut-o la 16 ani, atunci când voiam să-mi dezvălui mai tare 6-pack-ul utilizând un abonament la sală care includea 3 şedinţe pe săptămână de electrostimulare abdominală cu un înveliş din cauciuc în jurul taliei. Recunosc că am transpirat local la primele două şedinţe, după care efectul a fost egal cu 0. Am probat şi brâuri cumpărate de mama mea de pe Top Shop. Nici măcar nu mai transpiram. Bani irosiţi degeaba. Noroc că nu erau ai mei.
Nu există slăbire localizată. Doar poveşti cu peşti, rechini oportunişti sau operaţii estetice.
4.Training Mask – NU
Înainte de măştile COVID, erau destul de folosite măştile care imitau antrenamentul la altitudine. Doar că de cele mai multe ori erau purtate irelevant: în pauze, în şezut pe vreun aparat, tastând pe telefon, la birou, la masă, ş.a.m.d. Sau dacă scopul e să arătăm mai fioroşi, atunci… no comment! ☺
Rolul acestor măşti este cel mai important la sportivii de performanţă şi sunt folosite pentru perioade foarte scurte în antrenamentele lor sau pentru testări. Nici aici nu prea sunt studii care să dovedească eficienta folosire a acestor măşti. Dacă vei găsi clipuri sau poze pe internet cu sportivi de performanţă folosindu-le, cel mai probabil au fost plătiţi ca să facă reclamă. Nu putem ca amatori să facem aclimatizare sau să imităm antrenamentele la altitudine folosind o mască care reglează cantitatea de oxigen pe care o primim şi să avem impresia că putem urca pe Everest după aceea. Avem munţi frumoşi în România. E mai eficientă o drumeţie decât o mască în sală.
Studii recente au arătat că aceste măşti sunt chiar inutile. De ce nu ne ajunge să ne putem antrena normal la o intensitate mai mare şi cu beneficii maxime? Mulţi oameni nu respiră corect în mod normal sau la un antrenament lejer. Folosind o mască care reduce oxigenul cu un om care are probleme respiratorii e ca şi cum ai merge beat pe bicicletă (am fost acolo).
Eu personal, am folosit o singură dată doar de curiozitate Training Mask şi nu-i pot atribui absolut nici o valoare. Sorry! ☺
5.Benzile elastice – DA
Benzile elastice lungi sau scurte ofera un tip de rezistenţă musculară foarte diferită faţă de greutăţile libere, greutatea corpului sau alte accesorii. Le putem folosi atât la încălzire cât şi în partea principală a antrenamentului dacă sunt aplicate corect, eficient, dacă efortul e dozat corespunzător şi intensitatea elasticului e cea potrivită obiectivului nostru. Putem crea chiar şi programe întregi de antrenamente folosind doar benzile elastice.
Un lucru important de menţionat este că benzile elastice ajută mult, au valoare, dar nu vor înlocui niciodată greutăţile libere. În schimb, te pot ajuta mult să-ţi revii mai repede în formă, să creezi sesiuni complementare de antrenament, pe lângă cele fundamentale, care să te ajute să scapi mai repede de oboseala musculară şi să activezi unele zone mai bine.
În programele mele de antrenament, folosesc destul de des benzile. Focusul este mai mult pe începutul antrenamentului, la partea de activare şi mobilitate. La unele sesiuni le folosesc ca să mă asiste şi să mă ajute să execut ultimele 2-3 tracţiuni la bară, iar în alte cazuri spre final de antrenament la partea explozivă. Dacă sunt folosite inteligent, benzile elastice au valoare foarte mare!
6.Foam roller – DA
Foam roller-ul este foarte valoros, dar trebuie să ţii minte un lucru important: te va ajuta doar pe termen scurt. Nu te baza doar pe acest accesoriu când vine vorba de pregătire sau refacere după antrenament.
Această tehnică există în practicile de terapie de mai bine de 100 de ani pentru a susţine şi promova sănătatea. Foam roller-ul nu a fost creat şi nici nu va înlocui vreodată mâinile unui fizioterapeut priceput. Dar în completare cu masajul sau practicile manuale, este o unealtă foarte bună atâta timp cât e folosit cum trebuie. Teoria iniţială din spatele auto-rulării cu aceste accesorii de spumă sau alt material, este aceea că poate produce efecte similare cu cele ale masajului aplicând compresie, încurajând circulaţia sanguină şi eliberând tensiunea din zonele mai ridige.
Tehnica de foam rolling a devenit foarte populară în ultimii 10 ani, mai ales atunci când sportivii de performanţă şi vedetele de la Hollywood, cum ar fi LeBron James, David Beckam sau Mark Walberg, şi-au tot etalat aceste accesorii pe social media. Interesul a început să crească şi în tabăra ştiinţifică.
Ce face de fapt Foam Rolling-ul? Cei care l-au folosit mult timp susţin că:
- Îmbunătăţeşte mobilitatea şi flexibilitatea
- Favorizează circulaţia
- Reduce tensiunea şi febra sau oboseala musculară
- Reduce sau elimină durerea şi punctele “trigger”
Eu personal, am la mine o minge sau un roller de spumă tot timpul. Nu pot spune că îl folosesc zilnic sau că este un accesoriu esenţial pentru mine. Le-am recunoscut mereu valoarea, dar am suficientă experienţă încât să ştiu că e nevoie de multe altele pentru pregătire sau refacere după antrenament; sau chiar recuperare după o accidentare. Cu toate astea recomand cu drag cel puţin un foam roller! ☺
Puteţi achiziţiona un tub de spumă sau orice alt accesoriu din familia auto-masaj din multe locuri.
Las mai jos câteva link-uri şi o carte folositoare. Spor la mişcare! ☺
Surse de inspiraţie:
- https://www.t-nation.com/training/tip-elevation-masks-just-dont-work
- https://www.t-nation.com/training/the-belt-and-the-deadlift
- https://www.washingtonpost.com/
- “Complete guide to foam rolling” – Kyle Stull
- https://dimifitness.ro/shop/
Autor
Paul Herinean