Toamna a început să-și facă simțită prezența și vremea capricioasă nu te mai lasă să te antrenezi afară? Unii alergători preferă să alerge în aer liber indiferent de anotimp, cu toate acestea experții sugerează că există multe beneficii dacă includeți alergarea pe bandă în rutina voastră de fitness.
Banda de alergare poate fi un instrument util pentru a vă îmbunătăți cadența de alergare, pentru a reduce stresul asupra articulațiilor, pentru a vă spori încrederea în sine, pentru a vă oferi control asupra ritmului și înclinației și pentru a alerga în ciuda vremii nefavorabile. Cu toate acestea, benzile de alergare au și limitări. Pentru cele mai bune rezultate, faceți o combinație între banda de alergare și alergarea în aer liber. Iată de ce alergarea pe bandă este benefică:
1.Previi accidentările
Când se încălzește afară tentația este să ieșim la alergat pe stradă, prin parcuri sau prin împrejurimi, fără să realizăm că ne putem accidenta foarte sever. Asfaltul este una dintre cele mai neiertătoare suprafețe pentru alergat, iar antrenamentele lungi, chiar și cu tehnică bună de alergare, pot conduce la daune pe termen lung. Suprafețele neregulate de pe aleile parcurilor reprezintă, la fel, o amenințare, mai ales dacă alergi noaptea și zona este mai slab iluminată. Este suficientă o denivelare de 4-5 centimetri pentru a face o entorsă neplăcută și să ratezi sezonul.
2.Îți poate spori încrederea în abilitățile sportive
Odată ce reușești să atingi și să susții un anumit ritm pe banda de alergare, s-ar putea să te simți mai încrezător atunci când încerci aceeași performanță în aer liber. Cu toate acestea, merită menționat faptul că unii alergători pot fi intimidați de benzile de alergare, mai ales dacă nu au prea multă experiență cu ele. Trebuie să înveți cum să-ți coordonezi membrele în timp ce alergi pe o bandă în mișcare și trebuie să faci acest lucru fără să te apropii sau să te îndepărtezi prea mult de monitor.
3.Crești calitatea antrenamentului
Când alergi afară trebuie să îți stabilești foarte bine traseul pe care să îl parcurgi dacă vrei să variezi dificultatea. În afară de sprinturi, pe care le poți folosi în antrenamentele pe intervale, ești condiționat de relief pentru a ridica gradul de dificultate. Pe bandă, ai opțiunea să mărești înclinația, să setezi o viteză care îți pune limitele la încercare sau să le combini într-un workout solicitant.
4.Îți corectezi și desăvârșești tehnica
Banda de alergare este folosită de fizioterapeuți, medici și antrenori pentru a testa modul în care se comportă corpul persoanei analizate. Fie că este vorba de rezistența fizică, buna funcționare a aparatului respirator în caz de stres sau pur și simplu de tehnica de alergare. Banda te menține într-un spațiu controlat, unde îți poți verifica, corecta și îmbunătăți pasul de alergare. Dacă nu apelezi la un observator, te poți filma foarte ușor cu telefonul în timp ce te antrenezi.
5.Îți controlezi mai ușor hidratarea
Dacă te antrenezi pentru o cursă știi că este vital să te hidratezi corespunzător. Pentru simularea unei curse de 5 kilometri, hidratarea se face mai ușor. Când alergi la un semi-maraton sau maraton, dacă nu vrei să alergi cu sticla de apă în mână , logistica hidratării este destul de dificilă. Pe bandă, simularea unei curse este mai ușoară și totul este mult mai la îndemână.
Află de ce așteaptă mulți cu atâta ardoare sezonul competițiilor de alergare aici, dacă ești hotărât să participi la un semi-maraton.